Taraftar-futbolcu etkileşimi bağlamında sosyal medyanın rolü ve önemi: Galatasaray Spor Kulübü örneği - Metin, Kamil (My University, 2018)
ÖZETİnternet teknolojisinin gelişim göstermesiyle birlikte iletişim alanında köklü bir değişim yaşanmış, etkileşim kavramı ortaya çıkmıştır. Web 2.0 ortaya çıkmasıyla birlikte sosyal paylaşım ağları kullanıcıların aktif bir şekilde paylaşım yapmalarını sağlamıştır. Bununla birlikte spor gerek Türkiye de gerekse de Dünyada endüstri durumuna gelmiştir. Spor dalları içerisinde futbola ayrı bir değer atfedilmektedir. Çünkü futbol her yaştan her kesimden bireyi etkilemekte ve toplumun yoğun ilgisini çekmektedir. Futbolun bu denli ilgi görmesinin altında spor kulüplerinin varlığı yatmaktadır. Spor kulüplerinin varlığı taraftar olgusunu ortaya çıkartmaya başlamış ve taraftarlık aynı amaç doğrultusunda bir araya gelen topluluklar halini almıştır. Spor kulüpleri sosyal medyayı da etkin bir biçimde kullanmakta, bu sayede taraftarlara kolay bir şekilde ulaşılmaktadır. Futbolcular ise taraftarlarla iletişime geçebilmek için sosyal medyayı kullanmaktadır. Bu noktada daha çok görselliğe dayalı olan sosyal paylaşım ağı olan instagram daha aktif bir şekilde kullanılmaktadır. Taraftarlar futbolcularla instagram üzerinden iletişim kurmakta, futbolcularında taraftarlara cevap vermesiyle birlikte etkileşim unsur kendisini göstermektedir. Bu çalışmada kullanılan araştırma modeli Erving Goffman’ın “yayılan izlenim” adını verdiği kuramsal bakış açısıyla oluşturulmuştur. Çalışmada seçilen futbolcularının Instagram hesaplarında yapmış olduğu paylaşımların toplumsal etkileşim, taraftar etkileşimi bağlamında incelenmesi ise Goffman’ın sunmuş olduğu kavramlar ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada incelenen kavramlar ise etkileşim, performans, rol-rutin, oyuncu-aktör, gözlemci, seyirci, verilen izlenimim, yayılan izlenim, set, kişisel vitrindir. Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Bunlar; spor kavramına genel bakış; ana hatlarıyla sosyal medya ve internet; taraftar-futbolcu etkileşimi bağlamında Galatasaray spor kulübü; konuya yönelik araştırmadır. Elde edilen bulgular eşliğinde çalışma sonlandırılmıştır. ABSTRACTWith the development of internet technology, a fundamental change took place in communications field, it has emerged the concept of interaction. With the emergence of Web 2.0, social sharing networks has enabled them to users actively sharing. However, both Turkey and the World sport has come to industry situation. Between sport’s section, Football has different value. Because soccer affects individual of all ages and it is attracting the attention of the society. The reason that football has so much attention is existence of sports club. The presence of sport clubs creates a fact of fan and the fans became community which is coming together for the same purpose. Sport clubs use the social media actively, so fans are easily accessible. Players, also, are able to utilize social media for communicate wit their fans. At this point, instagram, which is based on more visuality, is used actively. Fans communicate with player via instagram and with give answers of players, interaction reveals. The research model, used in this study, is constituted with speculative perspective of “spread impression” which is named by Erving Goffman. In this study, sharing of players via instagram is realized with concepts ,which are present by Erving Goffman, as social inreaction or fans interaction. As concepts of research in study are interaction, performance, role-routine, player-actor, researcher, audience, giving impression, spread impression and individual glass. This study has four parts. These are research on the subject as; an overview of the concept of sports, social media with the main lines and internet, Galatasaray sport club with the context of interaction between fans and players.
Keywords: Athletic club; Communication; Football; Fotbol; Futbol; Galatasaray; Instagram; Instagram Social media; İletişim; Social media; Sosyal medya; Spor; Spor kulüpleri; Sport; Supporters; Taraftar; Technological innovations; Teknolojik yenilikler