6-9 yaş grubu ritmik cimnastik ve judo sporculurının motor yeterlilik farklarının incelenmesi - Turgay Cıbır, İlayda (My University, 2023)
Amaç: Antrenmanlı olan 6-9 yaş aralığı ritmik cimnastik ve judo sporcularının motor yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve yöntem: Araştırmaya 25 judo, 26 ritmik cimnastik toplam 51 sporcu katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Bruininks-Oseretsky Motor Yeterlilik Testi ikinci sürümü Kısa Formu (BOT-2 KF) kullanılmıştır. Tüm veriler SPSS 25.0 istatistik paket kullanılarak analiz edilmiştir Bulgular: Çalışmada ince motor doğruluk, ince motor entegrasyon,el becerisi, bilateral koordinasyon, denge, hız ve çeviklik, üst ekstremite koordinasyonu, dayanıklılık şeklinde 8 test uygulanmıştır. Araştırmaya katılan ritmik jimnastik ve judo sporcularının %62,7’si (n=32) kız, %37,3’ü (n=19) erkektir. Çocukların toplam motor bileşik ortalama puanlarının cinsiyete göre farklılık göstermediği (p>0,05), ritmik jimnastik ve judo branşa göre farklılık gösterdiği (p<0,05) tespit edilmiştir. Judo yapan çocukların ortalama toplam motor bileşik puanı (68,92±4,84) ritmik cimnastik yapan çocukların ortalama toplam motor bileşik puanından (62,38±8,02) istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Ritmik jimnastik ve judo branşlarının çocukların el kontrolü, vücut koordinasyonu ve güç ve çeviklik puanlarının farklılık göstermediği ancak, el koordinasyonu ve toplam motor bileşik puanlarının farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.

Purpose: The aim of this study is to examine the relationship between the motor competencies of rhythmic gymnastics and judo athletes aged 6-9 years who train. Materials and methods: The research constitutes 25 judo, 26 rhythmic gymnastics, totally 51 athletes. As a data collection tool in the research eda used Short Form of Bruininks-Oseretsky Engine Proficiency Test second edition ( BOT-2 KF ).All data were analyzed using SPSS 25.0 statistical package program. Results: In the study, 8 tests such as fine motor accuracy, fine motor integration, dexterity, bilateral coordination, balance, speed and agility, upper extremity coordination, endurance were applied. Of the rhythmic gymnastics and judo athletes participating in the study, 62.7% (n=32) were female and 37.3% (n=19) were male.It was determined that the total motor composite mean scores of the children did not differ according to gender (p>0.05), but differed according to rhythmic gymnastics and judo branch (p<0.05).Judo yapan çocukların ortalama toplam motor bileşik puanı (68,924,84) ritmik cimnastik yapan çocukların ortalama toplam motor bileşik puanından (62,388,02) istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir.It was determined that the average total motor composite score of the children doing judo (68,924.84) was statistically significantly higher than the average total motor composite score of the children doing gymnastics (62,388.02). Conclusion : It was determined that the children's hand control, body coordination and power and agility scores of rhythmic gymnastics and judo branches did not differ, but their hand coordination and total motor compound scores differed.
Examination of motor competence differences of 6-9 age group rhythmic gymnastics and judo athletes
Keywords: Athletes; Basic motor skills; Bruininks-oseretsky motor proficiency test; Bruininks-oseretsky motor yeterlilik testi; Cimnastik; Gymnastic; Judo; Rhythmic gymnastics; Ritmik cimnastik; Sporcular; Temel motor beceri Judo