A managerial approach to data warehousing technology - Atasal, Murat (My University, 2001)
Yeni ekonomi son yirmi yılda şirketlerin stratejik büyüme ve rekabet planlarında öncelikli konu olmuştur. Dijital dünyaya adaptasyon global şirketlerin pazardaki konumlarını ve paylarını koruyabilmeleri için bir zorunluluk haline gelmiştir. Müşteri ilişkileri yönetimi, e-ticaret ve yeni iş zekalarına doğru olan yöneliş bir çok bilgisayar kullanıcısını müşteri haline getirmiştir. Çok sayıda müşteri, büyük miktarda veri ve bu veriyi bilgiye dönüştürecek teknoloji ihtiyacı doğurmuştur. Bu durumda veri ambarları teknolojisi ortaya çıkmış ve yeni ekonominin üstüne kurulduğu platform olmuştur. Dünya üzerinde bilgi teknolojilerine olan eğilim akademisyenleri ve bilgi teknolojisi uzmanlarını veri ambarları üzerinde çalışmaya yönlendirmektedir. Bu teknolojinin etkinliğini arttırmak için kısa sürede yeni araçlar ve kurulum metotları bulunmuştur. Veri ambarı sisteminden fayda ve stratejik avantaj elde edebilmek için bir çok şirket önemli miktarlarda yatırım harcamaları yapmaktadırlar. Türk şirketleri de şu an veri ambarları teknolojisini kurma ve sistemlerini bu teknolojiye adapte etmede hızlı bir süreç yaşamaktadırlar. Bugün, Türk yöneticiler ve akademisyenler veri ambarları teknolojisini tanımak ve iş dünyasına tanıtmak için ciddi çaba sarf etmektedirler. Bu çalışmanın da amacı veri ambarlarına yaklaşım tarzlarını ve Türk yöneticilerin bakış açılarını analiz etmek olmuştur. Özellikle veri ambarı stratejisine sahip olma konusu, yönetsel ve organizasyonel olarak veri ambarlarının yeterliliği ve veri ambarı araçlarının fonksiyonelliği yapılan literatür taramasıyla tartışılmış ve anket çalışmasıyla da araştırılmıştır.

Over the last two decades, new economy has been the prior topic of corporations’ strategic growth and competition plans. Adaptation to digital world became a must for global companies to keep up with their market place and market share. Tremendous rush toward customer relationship management, e-business and business intelligence has brought many end-users into the computer marketplace as new customers. Huge number of customers created enormous data and need for technology to convert them into information. In that case, data warehousing technology has been rose and become the platform of the new economy. The tendency toward information technology all over the world led academics and IT expert to study on data warehousing technology. In a short time period, new tools and building methodologies has been found to enlarge the effectiveness of this technology. Lots of companies all around the world has been invested considerable amount of money for gaining benefits and strategic advantages of data warehousing system. Turkish companies are now in a rapid growing process in installation and adaptation to data warehousing technology. Today, Turkish managers and academics make considerable effort to know and to introduce the data warehousing technology to Turkish business world. In that case, the primary purpose of this study became analyzing the approaches and the point of view of managers in Turkey for data warehousing technology. Especially, existence of data warehousing strategy, managerial and organizational satisfaction level of data warehousing technology and functionality of data warehousing tools are discussed with a literature survey and investigated by a survey.
Keywords: Şirketler; Veri