Copyright protection of computer programs in the European Union and Azerbaijan Republic - Sultanov, Azar (My University, 2003)
Globalleşme ve teknolojinin, özellikle bilgi işlem ve bilgisayar teknolojilerinin hızlı gelişimi dünya çapında bilgisayar programlarına olan hakların korunmasını hayati önemli kılmıştır. Avrupa Birliği dünya politikasının ve global ekonominin yeni aktörü olarak çok haraketli bilgisayar programları endüstrisini korumak ve bu endüstrinin gelecekteki gelişimi için altyapı oluşturmak amacıyla, 91/ 250/ EEC saylı Bilgisayar Programları Yönergesini de kabul ederek, bir takım önemli adımlar atmıştır. Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle dünya sahnesine adım atan Bağımsızlıklarını Yeni Kazanmış Ülkeler kendilerini yasal boşluk içerisinde buldular ve bu nedenle çeşitli zorluklar yaşadılar. Azerbaycan Cumhuriyeti bu ülkelerden biridir. Fikri haklar, özellikle bilgisayar programlarının korunması alanındaki eski kanunların yetersizliği zamanın şartlarına uygun, yeni yasaların bir an once kabul edilmesini gerektiriyordu. Bu sorunları çözmekte Avrupa Birliği ile işbirliği genç Azerbaycan Cumhuriyeti için hayati öneme sahiptir. Azerbaycan Cumhuriyeti ve Avrupa Toplulukları arasında imzalanan Ortaklık ve İşbirliği Antlaşması ve Sovietler Birliği'nin çokmesinden hemen sonra Avrupa Birliği tarafından başlatılan Bağımsız Devletler Topluluğu'na Teknik Yardım -TACIS evesinde Avrupa Topluluğu Azerbaycan'da gerekli hukuksal reformların yapılmasına faal katkıda bulunmuştur. Son yıllarda Azerbaycan Fikri Hakların korunmasında önemli rola sahip başlıca uluslararası antlaşmalara katılmış ve yeni Fikri Haklar Kanununu yasalaştırmıştır. Bir çok yönleriyle bu kanun Ortaklık ve İşbirliği Antlaşması şartlarını yerine getiriyor. Globalization and rapid development of technology, especially developments in computer and information processing technologies made it vital for protection of property rights in computer programs allover the world. The European Union as a new actor in world politics and global economy made very important steps toward protecting the highly dynamic software industry, including adaptation of Directive on Software 91/ 250/ EEC, thus creating a favorable ground for further development of the industry. The Newly Independent States which entered into world scene after the collapse of the Soviet Union found themselves in a legal vacuum and have experienced many troubles with the old laws and new environment. Azerbaijan Republic is one of these states. The inadequate laws on protection of copyright, especially on protection of computer programs asked urgently to adopt new, up-to-date legislative acts answering to the realties of the time. In solving these problems, the cooperation with the EU is vital for young Azerbaijan Republic. By the Partnership and Cooperation Agreement between the European Communities and Azerbaijan Republic, and by the technical assistance program for Commonwealth of Independent States- TACIS launched almost after the collapse of the Soviet Union the EU actively contributed to complete the task of legal reforms in Azerbaijan. Recently, Azerbaijan joined to main International Conventions on protection of IPRs and new law on Copyright and Neighboring Rights was adopted. In many aspects this law complies with the PCA provisions.
Keywords: Avrupa Topluluğu Hukuku