Hegzaklorosiklohegzan (HCH): CaO_x000D_ kullanılarak mekanokimyasal parçalanma_x000D_ prosesinin optimizasyonu - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Tarımsal amaçlı pestisit olarak hegzaklorosiklohegzan (HCH, C6H6Cl6) kullanımı, tehlikeli olması nedeniyle artık birçok ülkedeyasaklanmış olmasına rağmen, günümüzde hala HCH stokları bulunmaktadır. Bu noktada mekanokimyasal parçalanma (MKP)yöntemi HCH izomerlerinin çevresel bertarafı için büyük bir potansiyele sahiptir. Ancak baskın HCH izomerlerinin (α, β-, γ- ve δHCH) bir arada tatmin edici şekilde parçalanmasını sağlamak, enerji tüketimini azaltmak ve deklorinasyon verimliliğini arttırmakiçin daha fazla araştırmaya ve daha iyi reaksiyon koşulları için optimize edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Geçmiş çalışmalardadönüş hızı, bilye boyutu ve kütle oranları gibi işletme koşullarının bireysel etkileri ortaya konsa da, genel parametreler arasındakietkileşimler hala belirsizdir. Mevcut çalışmada, gezegen hareketli bilyalı değirmen kullanılarak ilk kez parametreler arasındakiilişkiler, tepki yüzey modeli (TYM) ve Box-Behnken Dizayn (BBD) tasarımı istatistiksel yöntemi kullanılarak araştırılmış ve HCHizomerlerine elektron sağlayan kalsiyum oksit (CaO) varlığında MKP’nin parçalama verimi üzerinde etkili olan işletme parametreetkileşimleri optimize edilmiştir. Deneysel sonuçlar, en iyi parçalanma veriminin (%100) 480 dk.’da 1/20 (0,05) HCH/CaO şarjoranı ile 1/5 (0,2) karışım/bilye kütle oranı ve 700 devir/dakika dönüş hızında elde edildiğini göstermiştir. Elde edilen sonuçlaragöre, işletme parametrelerinin optimizasyonu baskın HCH izomerlerinin bir arada parçalanmasının etkin ve hızlı bir şekildegerçekleşmesini sağlamıştır. Bu yaklaşım, diğer kalıcı organik kirleticilerin (KOK) mekanokimyasal yöntemle alan dışında (exsitu) bertarafında da faydalı olacaktır.

Although the use of hexachlorocyclohexane (HCH,C6H6Cl6) as the pesticide for agricultural purposes is now prohibited in many_x000D_ countries because of its hazardousness, stockpiles of HCH still available today. At this point mechanochemical degradation (MCD)_x000D_ has a remarkable potential for the environmental disposal of some HCH isomers. But the mechanism still needs to be further_x000D_ researched and optimized for better reaction conditions to achieve satisfactory degradation of dominant HCH isomers (α-, β-, γ-,_x000D_ and δ-HCH) together with the reduction of energy consumption and increasing the dechlorination efficiency. While all the previous_x000D_ studies have revealed the effects of operating conditions such as rotational speed, ball size and mass ratios individually, interactions_x000D_ between general parameters have not been determined yet. In the present work, relationships between parameters were investigated,_x000D_ for the first time, using response surface statistical model (RSM) with Box-Behnken Design (BBD) and the operating parameters_x000D_ interactions were optimized on the degradation efficiency of MCD with calcium oxide (CaO) which provides electrons to HCH_x000D_ isomers by planetary ball mill. The experimental results indicated that the best degradation efficiency (%100) was achieved after_x000D_ 480 min. grinding at a charge ratio 1/20 (0,05) HCH/CaO with 1/5 (0,2) mixture/ball mass ratio and a mill rotation speed of 700_x000D_ rpm. Based on these results, optimization of operating parameters allowed the degradation of dominant HCH isomers effectively_x000D_ and in fast manner. These approaches may also be beneficial for ex situ disposing of other persistent organic pollutants (POPs) by_x000D_ MCD.
Hexachlorocyclohexane (HCH): Optimization of Mechanochemical Degradation Process by CaO