Metformin hidroklorür’ün çeşitli geçiş metalleri ile verdiği komplekslerin incelenmesi - Yılmazbilek, Saadet (My University, 2014)
Metformin HCl ve benzeri biguanid türevleri, insülin salınımını arttıran sülfonilüreler ve glinidler ya da insülin duyarlığını arttıran tiyazolidindionlar gibi konvansiyonel oral antidiyabetiklerin, kapsamlı randomize çalışmalarla, diyabetik komplikasyonları önleyici etkileri olsa bile, risk taşıyan bireylerde bu riski azaltacak etkili ve güvenilir ajanlara gereksinim devam etmektedir. Metformin HCl, Tip 2 diyabet hastaları için hem monoterapide hem de kombine tedavide güvenli ve etkin bir oral antidiyabetiktir. İlaç,It reduces the quantity of sugar manufactured by the liver, limits the amount of sugar absorbed to the physique from the diet, and helps make insulin receptors far more delicate (assisting the entire body respond greater to its very own insulin). karaciğer tarafından üretilen şeker miktarını azaltır, emilen şeker miktarını sınırlar insülin reseptörlerinin çok daha hassas olmasını sağlar. Deneysel diyabette 2+ değerlikli elementlerin plazma ve doku düzeyleri arasında da farklılıklar söz konusudur. Bu çalışmalar ışığında antidiyabetik Metformin HCl alımında metallerle oluşturabileceği kelat yapısı mikro organizmaların biyolojik aktivitesinde önemlidir. Metformin HCl, Mg(II), Ca(II), Cu(II), Zn(II), Cd(II), Fe(III) ile oluşturduğu kompleks yapıların bileşimi spektrofotometrik olarak incelendi. Oluşan komplekslerin yapıları “Potansiyometri” yöntemi ile desteklendi. Magnezyum(II)- Metformin HCl, Kalsiyum(II)- Metformin HCl, Bakır(II)- Metformin HCl, Çinko(II)- Metformin HCl, Kadmiyum (II)- Metformin HCl, Demir(III)- Metformin HCl ve çözeltilerinin ayrı ayrı spektrofotometrik ölçümleri alındı ve bu ölçüm sonuçları kompleksleşmenin gerçekleştiğini gösterdi. Potansiyometri yöntemi ile yapılan çalışmalarda, Magnezyum(II)- Metformin HCl(1:1), Kalsiyum(II)- Metformin HCl(1:1), Bakır(II)- Metformin HCl(1:2), Çinko(II)- Metformin HCl(1:2), Kadmiyum(II)- Metformin HCl(1:2) , Demir(III)- Metformin HCl(1:2) olarak kompleks oluşturdu. Metformin HCl, Spektrofotometri, Tip-2 Diyabet, Kompleks Oluşumu, Potansiyometri
Keywords: Analitik kimya