Türk basınında Ermeni algısı (1923-1938) - Unan, Volkan (My University, 2018)
Osmanlı İmparatorluğu döneminde millet-i sadıka olarak anılan Ermenilerin, imparatorluğun son dönemlerinde çeşitli sebepler dolayısıyla, bir kısmının devlete karşı yıkıcı faaliyetlerde bulunduğu bilinmektedir. Birinci Dünya Savaşı dönemi, onu izleyen Milli Mücadele ve Lozan Konferansı dönemlerine kadar bu tutum ne yazık ki az veya çok devam etmiştir. Çalışmada bahsedilen dönemlerden sonra tekrar Osmanlı Dönemi'nde olduğu gibi Cumhuriyet Dönemi'nde de aynı sorunları yaşamak istemeyen Türk Devleti'nin Ermenilere karşı bakış açısı ve tutumu yansıtılmaya çalışılmıştır. Bu bakış açısı ve tutumu aktarmak için dönemin ön plana çıkan gazetelerinden Cumhuriyet Gazetesi, Kurun Gazetesi ve İkdam Gazetesi'ne yer verilmiş, konuyu pekiştirmek adına farklı bölümlerde de olsa yine gazeteler aracılığıyla basındaki Ermeni algısı resmedilmiştir.Gazetelerin yanında dönemin öne çıkmış şahsiyetleri de dönemin Ermeni algısını anlamada yararlı olacaktır. Bu bağlamda başta olmak Milli Mücadele'nin önderi T.C.'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele yıllarının Batı Cephesi komutanı T.C.'nin ilk başbakanı İsmet İnönü, yaşantısı ve görevleri icabı Ermenilerle sıkça teşrik-i mesaide bulunmuş Doğu Cephesi komutanı T.C.'nin ilk muhalefet lideri Kazım Karabekir ve son olarak yine Milli Mücadele'nin önemli isimlerinden belirtilen yıllar içerisinde çeşitli bakanlık ve başbakanlık görevlerini ifa etmiş olan Celal Bayar'ın Ermenilerle ilgili değerlendirmeleri ve düşüncelerine yer verilmiştir.Yazılan kitaplar da devletin kontrolü altında basıldığından veya başka bir açıdan bakıldığında toplatılmasına sakınca görülmediğinden önem arz etmektedir. Çalışmada konu ile ilgili malumat veren çalışmanın konusunun anlaşılması konusunda pekiştirici bir görev üstlenen Taşnak-Hoybun, Yeni Türk Devleti'nin Harici Siyaseti, Ermeniler ve İran, Güneysel Kafkas Federasyonu adları eserlere de yer verilmiştir. Kitapların izahatları içinde bulunulan konjonktüre göre değerlendirilerek gerekli açıklamalar yapılmıştır. Son olarak ise Türkiye'de yaşayan ve farklı alanlarda kimliğiyle ön plana çıkmış Ermenilerin kısa biyografileri sunulmuştur. Bu sunumdan kasıt Türkiye'de yaşayan Ermenilerin ne derece toplumsal statü içerisinde ve hangi kademelerde yer alabildikleridir.

It is known that Armenians, who are known as loyal nation during the Ottoman Empire period, have some destructive activities against to the state due to various reasons during the recent periods of the Empire. Until the First World War, following the National Struggle and the Lausanne Conference, this attitude unfortunately continued more or less. In the study, it was tried to reflect the perspective and attitude of the Turkish State against the Armenian, who did not want to experience the same problems in the Republican Period, as they were in the Ottoman Period again after the aforementioned periods. To convey this viewpoint and attitude, i gave space to the forefront newspapers of the era, like Cumhuriyet Newspaper, Kurun Newspaper and Ikdam Newspaper in my research. In order to reinforce the subject, in different sections, the perception of Armenia is pictured with the help of diffirent newspapers. In addition to newspapers of the epoch , up personalities will be useful in understanding the perception of period of Armenian. In this context, at first, the leader of the national struggle, founder of the Turkish Republic, Mustafa Kemal Atatürk, The Commander of the Western front in the years of national struggle, the first Prime Minister of the Republic of Turkey İsmet İnönü, for experience and duties, the Commander of the eastern front often intercourse with Armenians in Turkish Republic's, first opposition leader, founder of TCF, Kazım Karabekir and finally Celal Bayar's, an important figure for the national struggle over the years specified in the various ministries and the Prime Minister's duties, reviews and ideas about Armenians have been indicated. Because posted books are pressed under State control or on the other hand there is no objection to confiscation, it is important. Undertake a reinforcing role in understanding the subject of the research Taşnak-Hoybun , External Politics of the New Turkish State, Armenians and Persian, Southern Caucasus Federation books have place in the research. The explanations of the books were evaluated according to the conjuncture in which they are found and necessary explanations are made. Finally, the short biographies of living in Turkey and came to the fore with the Armenian identity in different areas were presented. This presentations intent is in what degree the social status of the Armenians lived in Turkey and at which stages they could take place in government management and social life.
Keywords: Armenian question; Armenians; Atatürk; azınlık; basın Armenian; Celal Bayar; Cumhuriyet Dönemi; Cumhuriyet Gazetesi; ekalliyet; Ermeni; Ermeni sorunu; Ermeniler; Ethnic relations; Etnik ilişkiler; gazete; History; İkdam Gazetesi; İkdam Newspaper; İsmet İnönü; Kazım Karabekir; Kurun Gazetesi; Kurun Newspaper; minorities; minority; newspaper; Politics and government; press; Republican Period; Siyaset ve yönetim; Tarih; Turkey; Turkish Republic; Türkiye; Türkiye Cumhuriyeti