Grafik tasarımında mesaj analizi ve görsel öğelerin düzenlenişi - Batı, Ali (My University, 2006)
Grafik tasarımda ve diğer disiplinlerde, görsel öğelerle oluşturulmuş kompozisyonlar, tıpkı yazılı bir metin gibi anlatımları sonucu bir yargıda, önermede bulunurlar. Görsel öğelerin fonksiyonları bir cümledeki öğelerin fonksiyonlarına benzetilebilir. Bu öğeler hem bireysel olarak, hem de birbirleri ile bulundukları konum ve anlamsal ilişki sonucu bir yargı bildirebilir. Tasarımın öğelerinin ve prensiplerinin kullanım şekli, mesajın iletilmesi sürecini önemli bir şekilde etkiler. Sürecin ilk aşaması olan dikkat alanına girme ve seçilme ile tanımlanan algılama, bu öğelerin düzenleniş şekline bağlıdır. Anlamlandırma ise konu edilen tasarım öğelerinin hem bireysel olarak hem de birbirleri arasında konumlandırılışlarına göre üretilen tanımlarla son bulacak bir gözlem süreciyle ilgilidir. Bu tez, televizyon, gazete, dergi, internet, vb. her türlü görsel medya aracılığıyla iletilen mesajlarda kodlanmış görsel öğeleri, bunların düzenlenişini ve izleyici algısıyla nasıl etkileştiğini inceleyecektir

In graphic design and other disciplines, the compositions formed by visual elements, may claim a certain argument or put forward a proposition just like the written texts would do. The function of the visual elements within a certain composition is alike to the elements, function in the sentence syntax. These elements may indicate a certain claim individually or as a result of their position and relation within the structure. The usage of the design elements and design principles effect the message's transmittance process. Perception which is referred to be the first stage of the process and defined as entering to attention space and making alert is significantly related to the design of these elements. Making sense is associated with the observation process which is ended by the established definitions derived from the individual positions of the design elements or their positioning regarding the whole structure. This study aims to explore the coded visual elements within the visual messages, transmitted through visual medium like tv, journals, magazines, internet, the principles of their design and the interaction of these visual elements with the audience perception.
Keywords: Görsel Elemanlar; Grafik Tasarım; Güzel ve Dekoratif Sanatlar