Reklamlarda komedyen kullanımının marka farkındalığı yaratmadaki etkisi - Ertekin, Toprak (My University, 2009)
REKLAMLARDA KOMEDYEN KULLANIMININ MARKA FARKINDALIĞI YARATMADAKİ ETKİSİ Mal ya da hizmetin farklılaşmasındaki en önemli faktör bir markaya sahip olmak ve markanın farkındalığının oluşmasını sağlamaktır. Reklam, tüketicilerin markaya olan farkındalıklarının oluşması için girişilen iletişim faaliyetleri içerisinde büyük bir önem taşımaktadır. Markanın farkındalığı için sunulan çeşitli reklam uygulamalarının yoğunluğu reklamın da farkındalığının önemini ortaya koymuştur. Günümüzde bu amaçla girişilen reklam uygulamaları arasında reklamda komedyen kullanımı önemli bir yer tutmaktadır. Marka denkliğinin bir boyutu olan marka farkındalığı; marka tanınırlığı ve marka hatırlanırlığı bileşenlerinden oluşmaktadır. Bununla birlikte komedyen komedi oyunlarında oynayarak başarı ve ün kazanmış oyuncu kişilerdir. Komedi oyunları, komik olanı içeren ve kişileri güldüren bir oyun türüdür. Komedyenin güldürücülüğü ve bunun sonucunda sevilmesi büyük ölçüde komedyenin canlandırdığı karater ve tiplerile ilişkilidir. Bu karakter ve tiplerin sevilmesinde kişilerin sahip olduğu eğlence kültürünün de etkisi bulunmaktadır. Sonuç olarak; reklamlarda rol alan komedyenler kişileri güldürerek eğlendirmekte, hem reklamın izlenilmesini sağlamakta, hem de izlenme sıklığını artırmaktadır. Bütün bu durumlar reklamı yapılan mal/ hizmetin markasına olan aşinalığı artırarak farkındalığı oluşturmakta ya da var olan farkındalığı güçlendirmektedir. Bu tez içerisinde yapılan araştırma sonucu da reklamda komedyen kullanımının marka farkındalığının oluşmasında büyük önem taşıdığını ortaya koymaktadır.

THE EFFECT OF USING COMEDIANS IN ADS ON CREATING BRAND AWARENESS The most important factor that makes a good or a service different from the others is to have a brand and to ensure the creation of brand awareness. Advertising has a great importance among all the other communication activities designed for creating customer awareness of a brand. The intensity of the various advertising practices of the ad has also revealed for the importance of ad-awareness. Nowadays, for this purpose using comedians in ads has an important place in advertising practices. Brand awareness which is another component of brand equity is composed of brand recall and brand recognition. In addition to this, comedians are famous people who became famous by acting in comedy plays. Comedy plays are the type of plays that include comic and make people laugh. The risibility and popularity of the comedian is related strongly related with the characters he played. The entertainment culture of people also has great effect on the popularity of these characters. As a result, comedians who acted in ads make people laugh through entertaining. He both make the ad watched and increase the rating frequency of it. All these cases are for creating brand awareness of goods and services by increasing familarity or solidifying existing awareness of them. In this thesis, the results of this research also reveals the importance of using comedians in ads for the creation of brand awareness.
Keywords: Marka; Marka Farkındalığı; Reklamcılık ve Tanıtım