Tüketicilerin anında teslim online sipariş uygulamalarını kullanmasının birleştirilmiş teknoloji kabul ve kullanımı teorisine (BTKKT-2) göre incelenmesi : Getir ve Yemeksepeti – Banabi üzerine bir uygulama - Battal, Serap (My University, 2020)
Günümüzde teknolojinin hızlı gelişimi, akıllı telefonun ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla insanların günlük yaşam ritüellerinde ciddi bir takım değişiklikler ortaya çıkmıştır. Bu süreçte tüketici için hız, sadelik ve kolaylık bir öncelik haline gelmiştir. İşletmeler için tüketiciye en iyiyi, en hızlı ve kolay şekilde sunma hedefi, perakendecilik alanında birçok yeni hizmetin doğmasına ve yeni uygulamaların gelişmesine olanak sağlamıştır. Bu çalışmada, son yıllarda yeni bir trend olarak ortaya çıkan “Anında Teslim Online Sipariş Uygulamalarını” tüketicilerin kabul etme ve kullanma davranışlarını belirleyen etkenler incelenmiştir. Bu çalışma kapsamında, Türkiye’de bu uygulamalara örnek oluşturacak Getir ve Yemeksepeti – Banabi markaları ele alınmıştır. Araştırma modeli Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanımı Teorisine (BTKKT-2) dayanmaktadır. Bu araştırma tanımsal bir araştırmadır. Çalışmanın verileri, Türkiye’de Getir ya da Yemeksepeti – Banabi uygulamalarını en az bir kere kullanmış 384 kişi ile online anket yapılarak toplanmıştır. Veriler detaylı bir şekilde analiz edilip, çalışmanın sonunda bulgular sunulmuştur. Buna göre, çalışma sonucunda alışkanlık ve performans beklentisi davranışsal niyete etki eden en önemli iki faktör olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, davranışsal niyetin kullanım üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bulgular sonucunda hem akademi hem de iş dünyası için önerilerde bulunulmuştur.

With the rapid development of technology and the widespread use of smartphones and internet, there have been serious changes in consumers’ daily life rituals. In this process, speed, simplicity and convenience have become a priority for the consumers. Companies’ goal of providing the best, fastest and easiest goods or services to consumers has led to the emergence of many new services and development of new applications in the field of retailing. In this study, consumers’ use of Instant Delivery Online Grocery Applcations was examined in the context of Unified Technology Acceptance and Use Theory 2 (UTAUT2). Getir and Yemeksepeti-Banabi are the brands that were analyzed during the study. This study is a descriptive research. Data were gathered through online surveys from the consumers who used Getir or Yemeksepeti-Banabi applications at least once. The data were analyzed in detail and findings were presented at the end of the study. As a result of the study, habit and performance expectation were determined as the two most important factors affecting behavioral intention. In addition, it is found that behavioral intention has an effect on use. At the end of the study, suggestions were made for both the academy and the business world.
Keywords: Anında Teslim Online Sipariş; Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanımı Teorisi; Business; Getir; Global; Instant Delivery Online Ordering; İşletme; Küresel; Marketing; Online Perakendecilik; Online Retailing; Pazarlama; Perakendecilik; Technology Acceptance Model; Teknoloji Kabul Modeli; Unified Theory of Acceptance and Use of Technology; Yemeksepeti-Banabi; Yemeksepeti-Banabi Retailing