İç denetçinin bağımsızlığı ve Türkiye uygulamalarına yönelik bir örnek - Aktaş, Hasan Hüseyin (My University, 2010)
Denetim, Bağımsızlık, İç Denetçinin Bağımsızlığı ÖZET İÇ DENETÇİNİN BAĞIMSIZLIĞI Ülkemizde iç denetim mesleği uluslar arası standartları takip eden bir yeninden yapılanma sürecindedir. Bu süreç iç denetçiler için olduğu kadar şirket yöneticileri için de oldukça zorlu bir yeniden yapılanmayı içermektedir. Bu yapılanmayı tamamlayan işletmelerde çalışan iç denetçiler çalıştıkları kurumlar için değer katma misyonuna büyük katkı sağlayacaktır. İç denetim alanında çalışan denetçi, müfettiş ve iç kontrol elemanlarının mesleki gelişimlerini sağlayacak sertifikaları almalarıyla mesleğin uluslar arası standartları bir an önce yakalayacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada ülkemizdeki iç denetim mesleği derinlemesine incelenmiş olup, iç denetçinin bağımsızlığı hakkında bir de anket yapılmıştır. Anket sonuçlarının irdelenmesiyle birlikte konuyla ilgili önerilerde bulunulmuştur. Internal Audit, Independence, Independence of Internal Auditor

INDEPENDENCE OF INTERNAL AUDITOR Turkey’s internal audit profession is in renovation process which is tough not only for internal auditors but also for organizations and its management. Internal auditors who work in the organizations which finalized their renovation process will help to add value to the organization. Internal auditor, inspector and internal control officer will help to catch up the international standards as soon as possible by obtaining the professional certificates. In this study, internal audit profession in Turkey is analyzed deeply and a survey was sent to the members of Turkish Institute of Internal Auditors. Suggestions have been made related to the subject by taking survey results into consideration.
Keywords: Bağımsız Denetim; İç Denetim; Muhasebe; Muhasebe Denetimi