Fotoğrafta yapay zeka : tanıtım fotoğrafına etkileri ve geleceği - Akmanlar, Sibel (My University, 2024)
İçinde bulunduğumuz dijital çağda, yapay zeka kullanımı, teknolojinin hızla ilerlemesinde özellikle fotoğraf için önemli bir aktör haline gelmiştir. Yapay zeka uygulamalarının hızla gelişmesiyle birlikte, teknik uzmanlık gerektirmeden, daha kolay ve daha hızlı bir şekilde görsel oluşturmak mümkün olmuştur. Bu durum söz konusu uzmanlığı olmayan bireylerin bile kolaylıkla görsel üretmesini ve eş zamanlı olarak bunlara erişmesine olanak sağlamıştır. Yapay zeka teriminin ilk kez 1956 yılında ortaya atılmasından bu yana, yapay zeka kavramı teknolojik ilerlemelere paralel olarak gelişmiştir. Son 3 yılda ise üretken yapay zeka uygulamalarının tanıtılmasıyla gelişimi ivmelenerek artırmıştır. Özellikle 12 Temmuz 2022’de açık beta sürümüne geçerek insanların kullanımına sunulan Midjourney, 21 Aralık 2023’te 6. versiyonuna ulaşarak 1 yıl gibi kısa sürede inanılmaz bir ilerleme sağlamıştır. Bu kısa süredeki gelişim, yapay zeka uygulamalarının ne kadar hızla geliştiğinin en somut örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Üretken yapay zeka modeli olarak tanımlanan Dall-E, Midjourney, Adobe Firefly ve Stable Diffusion gibi yapay zeka hizmetleri, görsel üretimini inanılmaz derecede kolaylaştırmıştır. Bu teknolojilerin fotoğrafa olan en önemli etkisi, yapay zeka tabanlı uygulamaların metinden görsel üretilmesini sağladığı alanlarda görülmektedir. Geleneksel yönteme göre elde edilen görsel üretimini ise basitleştirmektedir. Deneyim ve bilgi sahibi olmayan insanların bile kolaylıkla yapabileceği üretim, istem (prompt) adı verilen girdilerle görselin sadece metin kullanılarak üretilmesine olanak sağlamaktadır. Bu durum, özellikle tanıtım fotoğrafçılığı alanında marka için görüntü oluşturma sürecini derinden etkilemiştir. Fikir aşamasından başlayarak çekim öncesi hazırlıklar ve çekim sonrası çeşitli programlarla tamamlanan görsellerin bir kısmı ya da tamamı, elde edilecek görselin türüne bağlı olarak ortadan kalkmış veya önemsiz hale gelmiştir. Hatta bu hazırlıklara olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırmıştır. Tüm bu süreçler üzerindeki etkisi bu kadar büyük olan üretken yapay zeka modelleriyle ile üretim, fotoğrafın ve fotoğrafçının geleceği konusunda ciddi bir tartışmaya neden olmaktadır. Bilinçli ellerde üretim hızını, kalitesini ve sınırsız tasarım gücünü artıran bu yapay zeka hizmetleri tüm yapım süreçlerini kolaylaştırmış, diğer yandan ise bilgiye ve deneyime sahip, sektörde çalışan insanlara olan ihtiyacı azaltmakta olduğu da bir gerçektir. Sadece tek bir kişinin herhangi bir teknik bilgi ya da uzmanlık olmadan sadece kelimeler ile görsel oluşturmasına olanak sağlamıştır. Bu bağlamda çalışma, yapay zeka teknolojilerinin tanıtım fotoğrafı üzerindeki olumlu ya da olumsuz etkilerinin incelemesini ve gelecekteki konumunu anlamayı amaçlamaktadır. Yapay zekanın tanıtım fotoğrafını nasıl etkilediği, avantajları ve dezavantajları da dahil olmak üzere kapsamlı ve ayrıntılı bir inceleme sunmaktadır.

In the digital age we are in, the use of artificial intelligence has become an important actor especially for photography in the rapid advancement of technology. With the rapid development of artificial intelligence applications, it has been possible to create visuals more easily and faster without requiring technical expertise. This has enabled even individuals without such expertise to easily produce and access visuals simultaneously. Since the first introduction of the term artificial intelligence in 1956, the concept of artificial intelligence has developed in parallel with technological advances. In the last 3 years, it has accelerated development with the introduction of productive artificial intelligence applications. Midjourney, which has been made available to people especially by switching to open beta on July 12, 2022’, reached version 21 December 2023’te 6 and made incredible progress in as little as 1 year. This short period of development is one of the most concrete examples of how fast artificial intelligence applications are developing. Artificial intelligence services such as Dall-E, Midjourney, Adobe Firefly and Stable Diffusion, which are described as productive artificial intelligence models, have made their visual production incredibly easy. The most significant impact of these technologies on photography is seen in areas where artificial intelligence-based applications enable visual production from text. It simplifies the visual production obtained according to the traditional method. Production, which can be easily done even by people who do not have experience and knowledge, allows the image to be produced using only text with inputs called prompt (prompt). This has profoundly affected the process of creating images for the brand, especially in the field of promotional photography. Starting from the idea stage, some or all of the visuals completed with pre-shooting preparations and various post-shooting programs have disappeared or become unimportant depending on the type of image to be obtained. It has even completely eliminated the need for these preparations. With productive artificial intelligence models that have such a great impact on all these processes, production is causing a serious discussion about the future of photography and the photographer. These artificial intelligence services, which increase production speed, quality and unlimited design power in conscious hands, have facilitated all construction processes and have knowledge and experience on the other hand, it is also a fact that it reduces the need for people working in the sector. It only allowed a single person to create visuals with words, without any technical knowledge or expertise. In this context, the study aims to examine the positive or negative effects of artificial intelligence technologies on promotional photography and to understand its future position. It offers a comprehensive and detailed review of how artificial intelligence affects promotional photography, including its advantages and disadvantages.
Artificial intelligence in photography : effects on advertising photography and its future
Keywords: Advertising photography; Artificial intelligence; Fotoğraf; Fotoğrafçılık; Generative Artificial Intelligence; Photography; Reklam fotoğrafçılığı; Tanıtım Fotoğrafı Artificial Intelligence; Üretken Yapay Zeka; Yapay zeka