Örgüt ikliminin motivasyon üzerine etkisi - Aksoy, Hande (My University, 2006)
Bu araştırmanın amacı örgüt ikliminin motivasyon üzerindeki etkilerinin incelenmesidir. Bu amaçla Örgüt İklimi Envanteri ve Motivasyon Envanteri iki farklı örgütte çalışmakta olan, beyaz yakalı ve mavi yakalı çalışanlardan oluşan 172 kişilik bir örneklem grubuna uygulanmıştır. Yapılan çeşitli analizlerin sonucunda, örgüt iklimi ve motivasyon arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Örgüt iklimi alt ölçekleri arasında, motivasyon ile en güçlü ilişki içinde olan iklim boyutu “yönetimsel iklim” olarak belirlenmiştir. Ardından sırası ile “gelişimsel iklim” ve “sosyal iklim” yer almaktadır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri açısından incelemeler yapıldığında, eğitim düzeyi ile hem örgüt iklimi hem de motivasyon arasında anlamlı bir negatif korelasyon ilişkisi bulunmuştur. Ayrıca katılımcıların görev kademeleri açısından bakıldığında, beyaz yakalı personelin örgüt iklimi ile ilgili değerlendirme puanlarının hem beyaz yakalı yöneticilerden hem de mavi yakalı personelden daha düşük olduğu görülmüştür. Araştırma kapsamına dahil edilen diğer sosyodemografik değişkenler olan cinsiyet, medeni durum, örgütteki toplam çalışma süresi ile hem motivasyon düzeyleri açısından hem de örgüt iklimi ile ilgili değerlendirmeleri açısından anlamlı ilişkiler bulunmamıştır. Bulgular literatür ile tutarlıdır

The aim of this research is to examine the effects of organizational climate on motivation. The Organizational Climate Scale and The Motivation Scale were administered to the sample that consisted of 172 white- collar and blue- collar workers. Evidence from correlation analysis indicated that there is a significant positive relationship between organizational climate and motivation. Comparisons among different dimensions of organizational climate showed that, “managerial climate” was the most important predictor of motivation whereas “growth climate” was a relatively less important variable and “social climate” was the least important variable in predicting motivation. Findings also showed that, both organizational climate and motivation are significantly negatively correlated with education level. Comparisons among different working status showed that white-collar workers have lower organizational climate scores when compared with white-collar managers and blue-collar workers. Gender, marital status and the number of years worked for the organization were the other demographic variables that were examined about their effects on organizational climate and motivation. However, neither of these variables had a significant relationship with organizational climate and motivation. The results were consistent with those reported in the literature.
Keywords: Motivasyon; Örgüt İklimi