Enflasyonun bankaların raporlama sistemi üzerindeki etkileri ve bu etkilerin giderilmesine ilişkin bir uygulama örneği - Güder, Kerem Ali (My University, 2000)
TEZ ÖZETİ Bu tez çalışmasının konusu enflasyonun banka raporlama sistemine etkilerinin incelenmesi ve bu etkilerin giderilmesine yönelik bir uygulama örneğinin incelenmesidir. Çalışmamız da, bu etkinin incelenebilmesi amacıyla çalışma aşağıdaki şekilde oluşturulmuştur. Birinci bölümde konunun açıklanabilmesi amacıyla banka, muhasebe, raporlama kavramları tanımlanmış, tarihçelerinden bahsedilmiş ve özellikleri belirtilmiştir. İkinci bölümünde bankalardaki muhasebe organizasyonu incelenmiş, bankalarda kullanılan tekdüzen hesap planı ve mali tablolar hakkında açıklamalar yapılmış ve genel olarak banka muhasebesindeki hesap akışı incelenmiştir. Üçüncü bölümde bankalardaki raporlama sistemi, iç ve dış raporlama olarak iki bölümde incelenmiş ve bankalarca hazırlanan raporlar hakkında açıklamalar yapılmıştır. Çalışmamızın asıl konusu olan enflasyonun raporlama sistemi üzerindeki etkileri incelenmiş ve bu konuda yayımlanmış olan 29 Sayılı Hiper enflasyon Dönemlerinde Raporlama başlıklı uluslararası ve 2 Sayılı Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Raporlama başlıklı ulusal standartlar hakkında bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde bu açıklamaların ardından enflasyonun raporlar üzerindeki etkisini ortadan kaldırmaya yönelik olarak oluşturulan enflasyon muhasebesi yöntemleri hakkında bilgiler verilmiştir. Başlıca üç yöntem olan cari maliyet yöntemi, fiyatlar genel seviyesi yöntemi ve ikisinin birarada kullanılmasından oluşan karma yöntem açıklanmıştır. Son olarak çalışmamızın uygulama çalışması olarak Türkiye'de faaliyet gösteren orta büyüklükte bir banka olarak kurgulanan X Bank A.Ş. adlı bankanın mali tablolarına enflasyonun etkisini araştırılmış ve bu etki fiyatlar genel seviyesi yöntemi uygulanarak ortadan kaldırılmaya çalışılmış ve bu işlemler sonucu ortaya çıkan verilere dayalı olarak bankanın mali tabloları yeniden düzenlenmiştir. Beşinci bölümde ise çalışma sonunda ulaşılan sonuca yer verilmiştir. Varılan sonuç Türkiye'de enflasyon muhasebesi ile ilgili yasal düzenlemelerin bir an önce gerçekleştirilmesinin gerekli olduğudur.

This thesis is about the effects of hyper inflation to the reporting of the banks. Our study is divided in 5 chapters. In the fisrt chapter be able to reveal the concept of the subject, the basic definitions of bank, acoounting and reporting are given and also historical backround of these items are given. In the second chapter, we mentioned about the acounting organization of the banks, the unique accounting plan of the banks and the financial tables used in bank reporting and also the acoounting process of the bank accounting. In the third chapter we mentioned about the reporting system of banks in two headings; interior and exterior reporting. And in that chapter, 29th international accounting standart called Reporting In The Term of Hyper Inflation and 2nd national accounting standart called Reporting In Hyper Inflation are explained. In the fourth chapter, we mentioned about the inflation accounting methods for annihilating the effects of inflation on the financial reporting. There are three main methods; current cost method, common prices level method and the mixed method. In that chapter we also practised inflation acoounting on the financial reports of X Bank which is assumed as an average Turkish bank. We applied common prices method on 1997, 1998 and 1999 financial reports to avoid the effects of inflation. After that we reorganised the financial reports of X Bank. In the fifth chapter we explained our conviction about this subject. There should be legal reforms about inflation accounting immediatley to be able to have meaningful financial reports in Turkish banks and other firms.
Keywords: BANKALAR VE BANKACILIK; Ekonomi; ENFLASYON-İŞLETMELER ÜZERİNE ETKİLERİ; Finansman ekonomisi; Para; Paranın değeri