Dijital siyasal iletişim: Yeni siyasal iletişim kültürü üzerine bir değerlendirme - KÖKSOY, ERGÜN (My University, 2023)
Dijitalleşme toplumsal yaşamın birçok alanını etkilemekte ve dönüştürmektedir. Bu etkinin ve dönüşümün izlerini siyasal iletişim alanında da görmek mümkündür. Geleneksel olarak seçim dönemleriyle özdeşleşen siyasal iletişim faaliyetleri günümüzde geleneksel araç ve yöntemlerin yanı sıra dijital iletişim araçları ve sosyal medya platformları üzerinden sürekli gerçekleşen, kurum içi ve kurum dışına yönelik bir faaliyet haline gelmektedir. Siyasal iletişim anlayışındaki ve uygulamalarındaki bu paradigma değişimi kendisini dijital siyasal iletişim kavramı ile ifade etmektedir. Dijital siyasal iletişim, bir yanıyla siyasal aktörlerin dijital iletişim araçlarını siyasal amaçlar çerçevesinde kullanmalarını ifade ederken diğer yanıyla siyasal konuların ve tartışmaların yaşandığı, siyasal gündemlerin yaratıldığı alanları tanımlamaktadır. Kavram yerli ve yabancı literatürde farklı isimlerle (çevrimiçi siyasal iletişim, siyasal iletişim 2.0, vb.) kullanılsa da temel olarak dijital iletişim araçlarının ve sosyal medyanın sunduğu imkanların siyasal iletişim faaliyetleri için kullanılmasını ifade etmektedir.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Social Sciences and Humanities; Sosyal Bilimler (SOC); Social Sciences (SOC)