Spor turizmi ve spor etkinlikleri üzerine bir derleme - ÇETİN, ARİF (My University, 2023)
Küresel turizm endüstrisinin en hızlı büyüyen segmentlerinden biri olan spor turizmi 1,7 trilyon dolarlık mevcut tahmini değeriyle genişlemeye devam etmektedir. Spor etkinliklerine katılan turistlerin katılım sayısında ve harcamalarda artış ev sahibi destinasyona ekonomik faydalar sağlar. Olimpiyatlar ve Dünya Kupaları gibi büyük ve orta ölçekli spor etkinlikleri, turistik destinasyonların sürdürülebilir ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaktadır. Geleneksel derleme yöntemi ile oluşturulan bu çalışmada; Google Scholar, Web of Science ve Scopus veri tabanlarındaki spor turizmi ve spor etkinlikleri anahtar kelimeleri kullanılarak spor etkinliklerinin spor turizmine etkisi literatürde yapılan çalışmalara bağlı olarak incelenip değerlendirilmiştir. Çalışmada öncelikle spor turizmi ve spor etkinlikleri sektörleri kapsamlı bir şekilde incelenmiş, ardından bu alanlarla ilgili kavramlar analiz edilmiştir. Ayrıca, araştırmada spor turizmi ve spor etkinlikleri alanıyla ilgili güncel akademik çalışmalar ve konular da ele alınmıştır. Sonuç olarak, kalite yönetimi, seyahat motivasyonları, ortaklıklar, kültürel değişim ve sürdürülebilir kalkınma, spor etkinlikleriyle ilişkili turizmin olumlu sonuçlar için dikkate alınması gereken önemli yönleridir. Dikkatli bir planlama ve uygulama ile spor turizmi, turizm endüstrisinin yanı sıra etkilediği toplumlar ve çevreler üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Sports tourism is a rapidly expanding sector within the global tourism industry, with a current estimated value of $1.7 trillion. The host destination may benefit from economic benefits through the augmentation of tourist attendance and spending at sporting events. Major sports events, including the Olympics and World Cups, have been shown to have a positive impact on the sustainable economic development of tourist destinations. The present study employs a literature review methodology to elucidate the associations between sports tourism and sports events. This study implemented the traditional review method to investigate the influence of sport events on sport tourism. The analysis was based on a comprehensive examination of existing literature, utilising the keywords "sport tourism" and "sport events" in prominent databases such as Google Scholar, Web of Science, and Scopus. Furthermore, the study explores contemporary academic research and pertinent concerns pertaining to the realm of sports tourism and sporting events. To summarise, tourism linked with sports events necessitates consideration of various factors such as quality management, travel motivations, partnerships, cultural exchange, and sustainable development to achieve favorable outcomes. Through meticulous strategizing and execution, sports tourism can yield favorable outcomes for both the tourism sector and the various communities and ecosystems it impacts.
A Review on sports tourism and sports events
Keywords: Küresel turizm endüstrisinin en hızlı büyüyen segmentlerinden biri olan spor turizmi 1; 7 trilyon dolarlık mevcut tahmini değeriyle genişlemeye devam etmektedir. Spor etkinliklerine katılan turistlerin katılım sayısında ve harcamalarda artış ev sahibi destinasyona ekonomik faydalar sağlar. Olimpiyatlar ve Dünya Kupaları gibi büyük ve orta ölçekli spor etkinlikleri; turistik destinasyonların sürdürülebilir ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmaktadır. Geleneksel derleme yöntemi ile oluşturulan bu çalışmada; Google Scholar; Web of Science ve Scopus veri tabanlarındaki spor turizmi ve spor etkinlikleri anahtar kelimeleri kullanılarak spor etkinliklerinin spor turizmine etkisi literatürde yapılan çalışmalara bağlı olarak incelenip değerlendirilmiştir. Çalışmada öncelikle spor turizmi ve spor etkinlikleri sektörleri kapsamlı bir şekilde incelenmiş; ardından bu alanlarla ilgili kavramlar analiz edilmiştir. Ayrıca; araştırmada spor turizmi ve spor etkinlikleri alanıyla ilgili güncel akademik çalışmalar ve konular da ele alınmıştır. Sonuç olarak; kalite yönetimi; seyahat motivasyonları; ortaklıklar; kültürel değişim ve sürdürülebilir kalkınma; spor etkinlikleriyle ilişkili turizmin olumlu sonuçlar için dikkate alınması gereken önemli yönleridir. Dikkatli bir planlama ve uygulama ile spor turizmi; turizm endüstrisinin yanı sıra etkilediği toplumlar ve çevreler üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olabilir.; Sports Tourism; Mega Sports Events; Mass Participants Sports Events; Sustainability.