Fibromiyalji sendromlu bireylerde çocukluk çağı travmalarının hastalık şiddeti üzerine etkisi - Karataş, Havva Nur (My University, 2022)
Fibromiyalji Sendromlu Bireylerde Çocukluk Çağı Travmalarının Hastalık Şiddeti Üzerine Etkisi Öğrenci Adı: Havva Nur KARATAŞ Danışman Adı: Prof. Dr. Ahmet TOPUZOĞLU Halk Sağlığı Amaç: Bu çalışma ile fibromiyalji tanılı bireylerde çocukluk çağı travmalarının yaygınlığı ile hastalık şiddeti ve anksiyete bozukluğu, depresyon gibi stres belirtileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvuran ve dahil edilme kriterlerini sağlayan 130 kişi katıldı. Sosyodemografik Veri Formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği(CTQ-28), Yeniden Gözden Geçirilmiş Fibromiyalji Etki Anketi (Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire/ RFIQ) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (Hospital Anxiety and Depression Scale/ HADS) kullanılarak veri toplandı. Verilerin analizi için katılımcılar RFIQ anketinden aldıkları toplam puana göre fibromiyaljiden hafif düzeyde etkilenenler (grup I) ve fibromiyaljiden ileri düzeyde etkilenenler (grup II) şeklinde ayrıldı. Bulgular: Fibromiyaljiden ileri düzeyde etkilenen katılımcılar, fibromiyaljiden hafif düzeyde etkilenenlere göre anlamlı düzeyde daha yüksek CTQ-28 ve HADS puanı elde ettiler(p<0,05). Depresyon-anksiyete bozukluğu varlığında, grup I ve grup II CTQ-28 anket puanlarına bakıldığında sırası ile ortalama 48,78 ±15,12 ve 51,71 ±16,64 şeklinde yüksek çocukluk çağı travması puanları elde edildi ancak gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı(p˃0.05). Sonuç: Elde edilen bulgular çocukluk çağı travmaları ve depresyon-anksiyete bozukluğunun fibromiyalji etki düzeyi ile ilişkili olabileceğine işaret etmektedir. Ancak katılımcılar; depresyon ve/ veya anksiyete bozukluğu varlığında, fibromiyaljiden hangi düzeyde etkilendiklerinden bağımsız olarak yüksek düzeyde çocukluk çağı travması bildirmektedirler. bromiyalji, çocukluk çağı travmaları, anksiyete, depresyon

The Effect of Childhood Traumas on Disease Severity in Individuals with Fibromyalgia Syndrome Student Name: Havva Nur KARATAŞ Name of Supervisor: Prof. Dr. Ahmet TOPUZOĞLU Department: Public Health Objective: In this study, it was aimed to determine the relationship between the prevalence of childhood traumas and the severity of the disease and stress symptoms such as anxiety disorder and depression in individuals diagnosed with fibromyalgia. Material and methods: 130 people who applied to the Physical Therapy and Rehabilitation Polyclinic and met the inclusion criteria participated in our study. Data were collected using the Sociodemographic Data Form, the Childhood Trauma Scale (CTQ-28), the Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire (RFIQ), and the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). For the analysis of the data, the participants were divided into 2 groups as mildly affected by fibromyalgia (group I) and severely affected by fibromyalgia (group II) according to their total score from the Revised Fibromyalgia Impact Questionnaire. Results: Participants who were severely affected by fibromyalgia had significantly higher CTQ-28 and HADS scores than those who were mildly affected by fibromyalgia (p<0.05). In the presence of depression-anxiety disorder, when the group I and group II CTQ-28 questionnaire scores were examined, high childhood trauma scores were obtained as 48.78 ± 15.12 and 51.71 ± 16.64, respectively, but no significant difference was found between the groups(p˃0.05). Conclusion: The findings indicate that childhood traumas and depression-anxiety disorder may be related to the effect level of fibromyalgia. However, the participants; report high levels of childhood trauma in the presence of depression and/ or anxiety disorder, regardless of how much they are affected by fibromyalgia. Key words: Fibromyalgia, childhood traumas, anxiety, depression
Keywords: anksiyete; anxiety; childhood traumas; çocukluk çağı travmaları; depression; depresyon Fibromyalgia; Fibromiyalji; Halk sağlığı; Post-traumatic stress disorder; Public health; Tedavi; Travma sonrası gerilim hastalıkları; Treatment