Kenevir esaslı bitkisel diş macununun başlangıç mine çürükleri üzerine remineralizasyon etkisinin değerlendirilmesi - ALKAN, ELİF; TAĞTEKİN, DİLEK (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı başlangıç çürük lezyonlarının tedavisinde zencefil-bal ve kenevir içerikli bitkisel diş macunlarının etkinliğini geleneksel diş macunlarıyla kıyaslayarak değerlendirmektir. Çalışmada 60 adet sağlam mine örneği üzerinde çalkalamalı inkübatörde demineralizasyon solüsyonu (pH=4,5) kullanılarak başlangıç çürük lezyonları oluşturulmuştur (72 saat, 37⁰C, 60 rpm). Mine örnekleri 5 gruba (n=12) ayrılmıştır. Birinci gruba zencefil-bal içerikli bitkisel diş macunu Gumgumix (G) (Beka İlaç, Türkiye), ikinci gruba kenevir içerikli deneysel diş macunu (K) (SPC Kozmetik, Türkiye), üçüncü gruba kenevir yağı (KY), dördüncü gruba Sensodyne Onarım ve Koruma diş macunu (S) (GSK, İrlanda) 7 gün boyunca pH siklus modeli kullanılarak uygulanmıştır. Beşinci grup kontrol grubu olup herhangi bir tedavi uygulanmamıştır. Her grupta remineralizasyon ajanları 2 dakika diş yüzeyinde bekletildikten sonra 1 dakika boyunca şarjlı diş fırçası ile uygulanmıştır (Oral-B Test Drive (Genius) şarjlı diş fırçası, Almanya). Başlangıç, demineralizasyon ve remineralizasyon sonrası mine örnekleri; mikrosertlik, FluoreCam, DIAGNOdent Pen ve ultrason cihazları ile değerlendirilmiştir ve örneklerin taramalı elektron mikroskobu görüntüleri alınmıştır. Çalışma verileri ANOVA, Kruskal Wallis H ve Friedman testleri ile istatistiksel olarak analiz edilmiştir (p<0.05). Kenevir yağı dışındaki tüm tedavi gruplarında floresans, ultrason ve mikrosertlik değerlendirmeleri sonucu benzer remineralizasyon etkisi görülmüştür (p<0.01). Tedavi sonrası mikrosertlik verileri G (294.75 ± 8.88), S (290.5 ± 9.63), ve K gruplarında (286.92 ± 11.86) KY grubuna (238.58 ± 10.01) kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0.001). FluoreCam size verilerine göre S (-1,85), G (-1,67) ve K (-1,2) gruplarında lezyon büyüklüğünde azalma görülürken KY grubunda (0,62) artış görülmüştür. En yüksek mineral artışı K grubunda (8.79) görülürken tüm tedavi gruplarında mineral artışı kontrol grubuyla anlamlı derecede fazla bulunmuştur (p<0.001). DIAGNOdent Pen verilerine göre G (-10.42 ± 1.38), S (-8.83 ± 1.34), ve K gruplarındaki (-8.42 ± 1.16) mineral artışı, KY grubuna (-4.33 ± 1.92) kıyasla anlamlı derecede fazla bulunmuştur (p<0.001). Ultrason verilerine göre göre S (0.19 ± 0.29), G (0.11 ± 0.01) ve K gruplarında (0.1 ± 0.01) lezyonda iyileşme görülürken KY grubunda (0.03 ± 0.01) daha az iyileşme görülmüştür (p<0.001). Çalışma sonuçlarına göre, bitkisel içerikli diş macunları (K ve G) mine remineralizasyonunda geleneksel diş macunlarına (S) benzer olumlu etki göstermiştir.
Keywords: Başlangıç Çürük Lezyonu; Bitkisel Diş Macunu; Demineralizasyon; Kenevir; Remineralizasyon