Gazetelerin gelişimi ve gazeteciliğin geleceği (yeni teknolojiler ve medya ekonomisi açısından genel bir değerlendirme) - Özçağlayan, Mehmet (Marmara İletişim Dergisi, 2008)
Son yıllarda, yeni iletişim ve enformasyon teknolojilerinin sunduğu yeni olanaklardan ve İnternet’in gelişiminden yola çıkılarak, “gazetelerin ve gazeteciliğin sonunun geldiği” yorumları çokça seslendirilmektedir. Tartışılan konular, gazete tirajlarındaki ve reklâm gelirlerindeki düşüş, ücretsiz gazetelerin sayı ve tirajlarının artması, İnternet’in hızlı büyümesi ve reklâm gelirlerinin artması üzerine odaklanmaktadır. Çalışmada tüm bu konular, tartışmalarda ve yorumlarda gözden kaçan gelişmelerle birlikte, genişçe değerlendirilmekte; gazetelerin geliştirdikleri yeni eğilimler ve iş modelleri, güncel bilgi ve sayılarla açıklanmaktadır. Gazetelerin tarihsel gelişimi, başlangıç bölümlerinde değerlendirildikten sonra, izleyen bölümlerde, değişimin gazeteler ve gazetecilik üzerindeki yansımaları, teknoloji etkisi ve medya ekonomisi açısından genişçe tartışılmış ve yorumlanmıştır.