Atık sulardan biyo-bazlı adsorban kullanılarak ağır metal giderimi - Bulutcu, Harun (My University, 2023)
ATIK SULARDAN BİYO-BAZLI ADSORBAN KULLANILARAK AĞIR METAL GİDERİMİ Su ve atık sulardaki metal kirliliklerini gidermede çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Adsorblama kapasitesi yüksek hidrojellerin kullanılması ağır metallerin uzaklaştırılmasında oldukça başarılı olmuştur. Bu çalışmada, su ve atık sulardan çözünmüş cıva (Hg) metalinin uzaklaştırılması amacıyla kitosan, jelatin ve modifiye halloysit belirli oranlarda karıştırılarak biyo-bazlı hidrojeller hazırlandı. Hazırlanan hidrojeller Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR), Termal Gravimetrik Analiz (TGA), Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile karakterize edildi. Adsorpsiyon çalışmalarında batch metodu kullanıldı. Çalışmalardaki cıva (Hg) tayinleri İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometresi (ICP-MS) ile yapılmıştır. Hazırlanan hidrojelin adsorblama kapasitesine etki eden pH, hidrojel miktarı, adsorpsiyon için temas süresi ve cıva (Hg) konsantrasyonunun etkisi incelendi. Yabancı iyonların etkisinin incelenmesi için musluk suyu, dere suyu, deniz suyu ve atık suda farklı cıva (Hg) geri kazanımı için çalışmalar yapıldı. Elde edilen sonuçlar ile Langmuir ve Freundlich, Temkin ve Dubinin-Radushkevich izoterm testleri uygulandı. Langmuir izoterminin geliştirilen adsorpsiyon yöntemime uygun olduğu belirlendi.

REMOVAL OF HEAVY METAL FROM WASTEWATER USING BIO-BASED ADSORBENT Various methods have been developed to remove metal impurities in water and wastewater. The use of hydrogels with high adsorbing capacity has been very successful in removing heavy metals. In order to remove dissolved Mercury (Hg) metal from this impressive water and wastewater, bio-based hydrogels were prepared by mixing chitosan, gelatin and modified halloysite in certain proportions. Information about the structures of the prepared hydrogels, Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), Thermal Gravimetric Analysis (TGA), and Scanning Electron Microscopy (SEM) were given. Batch method was used in adsorption studies. Mercury (Hg) determinations in the studies were made with Inductively Coupled Plasma-Mass Spectrometer (ICP-MS). The effects of pH, amount of hydrogel, contact time for adsorption and Mercury (Hg), which affect the adsorbing process of the prepared hydrogel, were investigated. In order to examine the effect of foreign ions, different mercury (Hg) concentrations were made in tap water, stream water, sea water and waste water. The results obtained are tables in Langmuir, Freundlich, Temkin and Dubinin-Radushkevich isotherm models. The Langmuir isotherm was found to be suitable for the developed adsorption method.
removal of heavy metal from wastewater usıng bıo-based adsorbent
Keywords: Adsorban; Adsorbent; Adsorbsiyon; Adsorption; Chemistry; Chemistry, Organic; Cıva; Hidrojel; Hydrogel; ICP-MS; Kimya; Kimya, Organik; Mercury; Metal