Yaygın din eğitimi bağlamında yayınlanan dini içerikli programların incelenmesi “televizyon ve youtube kanallarının içeriklerinin incelenmesi ve karşılaştırılmaları ekseninde” - Nazlı, Esra (My University, 2019)
Araştırmada, yaygın din eğitimi aracı olarak en yaygın kullanıma sahip olan kitle iletişim araçlarından televizyon ve Youtube’da yayınlanan dini içerikli program ve kanallar incelenmiştir. Birinci bölümde, konunun kavramsal ve kuramsal çerçevesi ile ilgili literatür çalışmaları yapılmıştır. İkinci bölümde ise televizyonda yayınlanan ve yüksek reyting oranlarına sahip olan dini içerikli programlar ve Youtube’da yayınlanan ve yüksek aboneye sahip dini içerikli kanalların içerik incelemeleri yapılmıştır. Bu incelemelerin ardından yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile bu programlara dair izleyici görüşleri alınmış ve değerlendirmeler yapılmıştır. Televizyon programları ile Youtube kanallarının benzer ve farklı yönleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Tartışma ve sonuç kısımları ile araştırmadan çıkarılan sonuçlara yer verilmiştir.

In the study, the religious content programs and channels published on TV and as the most widely used means of religious education in the mass media were examined. In the first chapter, literature studies on the conceptual and theoretical framework of the subject were made. In the second part, the content of religious programs with high ratings on TV and the religious channels with high subscribers on YouTube were made. After these examinations, the views of the audience about these programs were taken and evaluations were made with semi-structured interview technique. The similar and different aspects of TV programs and YouTube channels have been tried to be determined. Discussion and conclusions and results from the research are included.
Keywords: Dini İçerikli Programlar; Dini İçerikli Youtube Kanalları Media; Medya; Religious Content Programs; Religious Content Youtube Channels; Social media; Sosyal medya; Television; Televizyon; Youtube