Kadın ve erkek paramedik öğrencilerinin fiziksel uygunluk beslenme durumları ve fiziksel aktivite düzeylerinin karşılaştırılması - Turan, Güllü (My University, 2019)
Amaç: Bu araştırmanın amacı; kadın ve erkek paramedik öğrencilerinin fiziksel uygunluk parametrelerinin, beslenme durumlarının ve fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenerek cinsiyetler arasındaki farklılıklarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamına, ilk ve acil yardım programının ikinci sınıfında okuyan,19-25 yaş grubu gönüllü paramedik öğrencileri (nkız=32, nerkek=37, toplam 69 kişi) alınmıştır. Tanımlayıcı tipte araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmada; sosyo-demografik bilgi formu, beslenme durumlarının saptanması için besin tüketim kaydı formunun yanı sıra, fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi için uluslararası fiziksel aktivite anketi (kısa form) (IPAQ) uygulanmıştır. Tüm katılımcıların fiziksel uygunluk testleri 3 haftada tamamlanmıştır. İlk ölçüm haftasında, katılımcıların antropometrik ölçümleri (boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve vücut kompozisyon analizi) alınmış ve fiziksel uygunluğun belirlenmesi için sırasıyla esneklik, denge, Illionis çeviklik ve plank testleri uygulanmıştır. İkinci hafta sırasıyla durarak uzun atlama, dikey sıçrama, 1 dk şınav testi ve 20 m mekik koşusu; üçüncü hafta ise sırasıyla 1 dk mekik testi, pençe kuvveti ve 7 aşamalı mekik testleri yapılmıştır. Bulgular: Paramedik öğrencilerinin fiziksel uygunluk parametrelerinin, fiziksel aktivite düzeylerinin ve beslenme durumlarının referans değerlerinin altında bulunduğu; ayrıca kadın öğrencilerin ise erkeklere göre genellikle daha düşük değerlere sahip oldukları belirlenmiştir. Sonuç: Sağlık alanında önemli hizmet verecek olan paramedik öğrencilerinin, sağlıklı bir fiziksel uygunluk ve beslenme profili içinde olmadıkları ortaya konmuştur. Fiziksel uygunluk parametrelerinin iyileştirilmesi için, başta kadın olmak üzere tüm paramedik öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerini arttırmaları, kuvvet ve dayanıklılık antrenmanlarını düzenli olarak uygulamaları önerilmektedir.

Aim: The aim of this study was to determine and compare physical fitness parameters, nutritional status and physical activity levels of male and female paramedic students. Materials and Methods: The participants consisted of volunteers who were aged 19-25 years old paramedic students (n=girl,32; male=37;total 69 people) at the first and first aid emergency programs in second-year course. Quantitative descriptive analysis was used. Socio-demographic questionnaire, food consumption record form for determination of nutritional status, and to determine physical activity levels The International Physical Activity Questionnaire (IPAQ-short form) were used. The physical fitness tests were completed in 3 weeks. In the first week; anthropometric measurements (height, body weight and body composition analysis) were taken; and for determination of physical fitness, flexibility, balance, Illinois agility and plank tests were applied respectively. In the second week; standing long jump, vertical jump, 1-minute push-up and 20m shuttle run; in the third week; 1-minute sit-up, hand grip strength and 7-stage sit-up tests were performed. Results: It was determined that physical fitness parameters, physical activity levels and nutritional status of paramedic students were below the references values. It was also found that female students had lower values than male students. Conclusion: It has been shown that paramedic students which will provide an important service in the field of health do not have a healthy physical fitness and nutrition profile. In order to increase physical fitness parameters, it can be suggested that all paramedic students, especially females, should take strength and endurance training into their daily physical activities.
Keywords: beslenme Paramedic; fiziksel aktivite; fiziksel uygunluk; nutrition; Paramedik; physical activity; physical fitness