Değişik yaş gruplarında anti-streptolizin-O ve anti-dezoksiribonükleaz B titrelerinin karşılaştıtılması - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Grup A streptokokların ürettiği dezoksiribonükleaz (DNaz)'lara ve streptolizin-O'ya karşı oluşan antikorlar, bu bakteri ile oluşan, geçirilmiş deri ve solunum yolu infeksiyonlarında tanıya yardımcı olmaktadır. Bu testlerin normal ve patolojik sınırlarını saptamak amacı ile, yaşları 0 ile 85 arasında olan kişilerden alınan 345 serum örneği değerlendirmeye alınmıştır. Örnekler, 0-4 yaş (1. grup), 5-19 yaş (2. grup), 20 ve üzeri (3. grup) yaş grupları olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Serum örneklerinin antistreptolizin-0 ve anti-DNaz B titreleri nefeiometrik yöntem ile ölçülerek (Dade Behring, BN II) yaş gruplarına göre geometrik ortalamaları ve normalin üst limiti değerleri belirlenmiştir. Her üç grupta, antistreptolizin-0 ve anti DNaz B titrelerinde farklılık olduğu görülmüştür Antistreptolizin-0 için en yüksek değerler, 2. grupta saptanmış olup geometrik ortalamaları ve normalin üst limiti değerleri sırasıyla 298 İU/ml ve 420 İU/ml olarak hesaplanmıştır. Anti-DNaz B için yine aynı grupta en yüksek değerler elde edilmiş olup, bu değerler sırasıyla 369 İU/ml ve 575 İU/m) olarak saptanmıştır.

Antibodies against deoxyribonuclease and streptolysin-0 help to diagnose respiratory tract and skin infections caused by Group A streptococci. The purpose of this study was to determine the normal and pathological limits of these two antibodies. Three hundred forty-five serum samples were taken from patients aged 0 to 85. Serum samples were classified as 0-4 ages (group 1), 5-19 ages (group 2), 20 and upper ages (group 3). The titreş of antistreptolysin-0 and anti-DNase B were measured by using nephelometric method (Dade Behring, BN II). Geometric mean and upper limit of normal values were calculated and significant differences were observed in antistreptolysin-0 and anti-DNase B titreş in all groups (p<0.005). The highest value for antistreptolysin-O was determined in group 2, in which geometric mean and upper limit of normal values were 298 lU/mL and 420 lU/mL, respectively. The highest anti-DNase B titreş were examined in the same group and the values were 369 lU/mL and 575 ILJ/mL, respectively.
Comparison of antistreptolysin-O and anti-deoxyribonuclease B titers in different age groups
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları