Bankacılık sektöründe kredi riski yönetimi ve analitik hiyerarşi yönetimi ile bir uygulama - Kılıçarslan, Neslihan (My University, 2011)
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE KREDİ RİSKİ YÖNETİMİ VE ANALİTİK HİYERARŞİ YÖNTEMİ İLE BİR UYGULAMASI ÖZET Ekonomik koşullardan dolayı kredi taleplerindeki artışla birlikte bankalar verdikleri kredilerin geri ödenmeme riskine karşı yasal uygulamaların yanı sıra bazı kredi riski ölçüm yöntemleri geliştirmişlerdir. Geçmiş verilerin incelenmesi ve gelecekle ilgili tahminlerin yapılması teknik bir risk ölçümü ile mümkündür. Çalışmada kredi riskinin incelenmesinde etkili olan risk kavramı, Türkiye ve dünyadaki risk yönetimi uygulamaları, yasal prosedürler ve risk ölçüm yöntemleri araştırılmış, uygulama yöntemi olarak AHP kullanılmıştır. Örnek uygulamada, kredi talebinde bulunan 4 şirketin kredi tahsis raporlarındaki mali verileri anket çalışması ile risk uzmanları tarafından değerlendirilmiştir. Kredibilite puanının hesaplanmasında etkili olan kriterler ve alt kriterler belirlenerek sıralama probleminin modeli kurulmuştur. Araştırma sonucunda söz konusu model AHP yöntemi ile çözümlenerek şirketlerin risk ağırlıkları belirlenmiş ve kredibiliteleri sıralanmıştır. CREDIT RISK MANAGEMENT İN BANKING SECTOR AND AN APPLICATION WITH ANALYTICAL HIERARCHY PROSESS

With an increase in loan demand due to economic conditions and their loans to banks against risk of nonpayment of credit risks measurement methods devoloped applications as well as legal.A technical analysis of historical data and estimating future risk measurement is possible. Study,examining the effect of credit risk that the concept of risk,risk management practices in Turkey and abroad,researched the legal procedures and risk measurement methods,AHP has been used as a method of application. The sample application,four companies requesting credit reports,financial data,credit allocation of risk with the work of the survey were evaluated by experts.Calculating of scores,the criteria and sub criteria are effective in determining the credibility problem of sorting has been established model.As a result of research in this model is analyzed with AHP method,the risk weights are determined,and credibility of companies are listed.
Keywords: Kredi Riski; Risk Yönetimi; Yöneylem Araştırması