Dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri (TCK M. 158/ 1) - Metin, İrem Beril (My University, 2019)
Dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesinin birinci fıkrasında ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiş olsa da, uygulama alanı bent düzenlemelerinde açık bir şekilde belirtilmemiştir. Dolandırıcılığın nitelikli hallerinin uygulama alanı doktrinde yapılan çalışmalar ile ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Günden güne gelişen ve değişen bu suç tipi ile mücadelenin etkin bir şekilde sağlanabilmesi için doğru uygulama yapılması önem arz etmektedir. Bu gereksinimler ile dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri tez çalışmasının konusunu oluşturmuştur. Bu tez çalışmasında öncelikle nitelikli hallerin uygulanabilmesi için muhakkak oluşması gereken basit dolandırıcılık suçunun unsurları incelenmiş, daha sonra tez çalışmasının esas konusu olan dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri inceleme konusu yapılmıştır. Dolandırıcılık suçunun nitelikli halleri üzerindeki incelemenin suç genel teorisinde yer alan sistematik çerçevesinde yapılması hedeflenmiştir. Ayrıca nitelikli hallerin uygulanma koşulları, basit dolandırıcılık suçlarından farkı ve benzer suçlardan ayırt edici özelliklerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Aynı zamanda birçok görünüm şekli olan dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerinin sık karşılaşılan eylemleri irdelenmiştir.

In addition, the conditions of application of qualified cases, the difference from simple fraud crimes and similar offenses is intended to reveal the distinctive features. At the same time, the common actions of the qualified cases of fraud crime, which have many forms of appearance, were examined. Although the qualified cases of fraud offense have been detailed in the first paragraph of Article 158 of Turkish Penal Code No 5237, the field of application is not explicitly stated in the bent arrangements. The application of the qualified cases of fraud is tried to be demonstrated by the studies done in the doctrine. It is important that the right application is made in order to ensure the effective fight against this type of crime that develops and changes day by day. With these requirements, the qualified cases of fraud crime constitute the subject of thesis study. In this thesis, firstly the elements of the simple fraud crime that must be formed in order to apply the qualified cases were examined, and then the qualified cases of the fraud crime, which is the main subject of the thesis study, were examined. The investigation on the qualified cases of fraud offense is intended to be carried out within the systematic framework of the general theory of crime.
Keywords: algılama yeteneği; Ceza hukuku; Crimes against property; Criminal law; detection ability; dolandırıcılık; fraud; freedom of will; Hukuk; irade özgürlüğü; Kamu hukuku; Law; Malvarlığına karşı işlenen suçlar; nitelikli dolandırıcılık; Public law; the qualified fraud; Turkey; Türkiye