Değişen uluslararası sistemde Türkiye’nin Balkan politikasının türkiye - AB ilişkilerine etkisi - Göral, Emirhan (Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü, 2013)
Bu makalenin temel sorusu küresel sistemin dönüşmekte olan siyasal yapısında Türkiye'nin Balkan politikasının Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerine etkisi ile ilgilidir. Büyük güçlerin mücadelesinde her zaman önemli yeri olan Balkanlar, yeni şekillenmekte olan dünya düzeninde konumunu korumaktadır. Balkanlar ile çeşitli bağları bulunan Türkiye'nin bölgeye yönelik politikaları, çok taraflı bir yaklaşım ve uluslararası barış operasyonlarına iştirak üzerine kurulmuştur. Avrupa için güvenlik, enerji ve yasa dışı göç bağlamında önemli yeri olan Balkanlar’da Türkiye’nin politikaları AB tarafından yakından izlenmektedir. Bu çalışma, neorealist bir bakış açısı ile Türkiye’nin Balkan politikalarını, ülkenin Avrupa Birliği ile ilişkileri perspektifinde incelemeyi amaçlamaktadır. Öne sürdüğü ana argüman, Türkiye’nin Balkanlar’da izlediği çok taraflı ve barışı destekleyici politikaların, bölge üzerindeki olası güç mücadelesini ve dengeleme hareketlerini önleme işlevi gördüğü ve Türkiye-AB ilişkileri açısından olumlu bir nokta teşkil ettiğidir.
Keywords: Balkanlar, uluslararası sistem, büyük güçler, Türk Dış Politikası, Türkiye – AB ilişkileri