Çinkonun polimorf nüveli lökosit fonksiyonları üzerine etkisinin araştırılması - Göçer, Pervin (My University, 2002)
Çalışmamızda, yaşlı hasta (n=67, yaş ortalaması 72) ve sağlıklı gençlerin (n=10, yaş ortalaması 25) çinko desteği öncesi ve sonrası, serum çinko düzeyinin ve bazı antibiyotiklerin polimorf nüveli lökosit (PNL) fonksiyonları üzerine etkilerinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Yaşlı hastaların 14'üne ve sağlıklı gençlerin tümüne 30 gün boyunca çinko desteği (22 mg/ gün/ oral, Solgar A.Ş.) verilmiştir. PNL'ler (1x107 hücre/ ml) EDTA'lı venöz kandan ficoll-hypaque gradient yöntemi ile ayrılmıştır. Fagositoz ve hücre içi öldürme aktivitesi tayininde Alexander ve arkadaşlarının (1968) yöntemi değiştirilerek kullanılmıştır. Serum çinko düzeyi atomik absorbsiyon spektrofotometresi ile belirlenmiştir. Yaşlı hasta ve sağlıklı genç PNL'lerinin fagositik aktivitesi arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05), buna karşın hücre içi öldürme aktivitesinin yaşlı hastalarda anlamlı olarak azaldığı görülmüştür (p<0.001). Sağlıklı gençlerin serum çinko düzeyi yaşlı hastalara göre yüksek bulunmuştur (p=0.005). Yaşlı hastaların (n=14) çinko desteği öncesi ve sonrası serum çinko düzeyleri ve PNL fonksiyonları arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Buna karşın, sağlıklı gençlerin çinko desteği öncesi ve sonrası serum çinko düzeyleri ve PNL'lerinin fagositik aktivitesinin anlamlı olarak arttığı saptanmıştır (p<0.05). Çinko desteği öncesi ve sonrası yaşlı hasta PNL'lerinin fagositik ve hücre içi öldürme aktivitesi üzerine antibiyotiklerin (siprofloksasin, sefodizim, doksisiklin, rifampisin ve sefodizim+rifampisin kombinasyonu) olumlu etkisi aynı bulunmuştur. Sağlıklı genç PNL'lerinin fagositik aktivitesi üzerine antibiyotiklerin etkisi çinko desteğinden sonra; destek öncesi gösterdiği olumlu etkiden daha anlamlı olarak artarken (p=0.001, p=0.005, p<0.05, p=0.01), sefodizim+rifampisin kombinasyonun etkisi aynı bulunmuştur. Tüm antibiyotiklerin hücre içi öldürme aktivitesine etkisi destek öncesi görülen olumlu etki ile aynı bulunmuştur. Investigation of Zinc Effect on Polymorphonuclear Leukocytes Functions

In this study our aim was to investigate the effects of serum zinc level and some antibiotics on polymorphonuclear leukocyte (PMN) functions of elderly (n=67, mean age 72) and healthy young (n=10, mean age 25) before and after zinc supplementation. 14 elderly and 10 healthy young were given zinc supplementation (22 mg/ zinc/ oral, Solgar) for 30 days . PMNs (1x107 cell/ ml) were isolated by ficoll-hypaque gradient centrifugation method from venous blood with EDTA. Phagocytosis and intracellular killing activity were assayed by modifying Alexander's method (1968). Serum zinc levels before and after zinc supplementation were determined by flame atomic absorption spectrometry method. PMNs's phagocytic activity of elderly was not different from that of healty young (p>0.05), but the intracellular killing activity was lower than that of healthy young (p<0.001). Serum zinc levels of healthy young compaired with old patients were significantly high (p=0.005). There was no difference between serum zinc levels and PMNs functions of elderly before and after zinc supplementation (p>0.05). The serum zinc levels and PMN's phagocytic activity of healthy young significantly increased after zinc supplementation (p<0.05). The effects of antibiotics (ciprofloxacin, cefodizime, doxycycline, rifampicine and cefodizime+rifampicine combination) on elderly PMNs functions didn't change before and after zinc supplementation. The effects of antibiotics after zinc supplementation on healty young PMNs phagocytosis significantly increased (p=0.001, p=0.005, p<0.05, p=0.01), but the effect of cefodizime+rifampicine combination didn't change. The effects of all antibiotics after zinc supplementation on intracellular killing didn't change before and after zinc supplementation.
Keywords: Mikrobiyoloji