Farklılıkların yönetiminin iş tatmini, örgütsel adalet ve etik liderlik ile ilişkisi : Sağlık kurumlarında bir araştırma - Kara, Fırat (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırmanın amacı işyerinde uygulanan farklılık yönetiminin, çalışanlarin iş tatmini, örgütsel adalet ve liderlik algıları arasındaki ilişkileri incelemek ve çalışanların farklılık yönetimi algıları ile iş tatmini arasındaki ilişkide etik liderlik ile örgütsel adalet algılarının aracılık etkisini tespit etmek ve konu ile ilgililere kaynak oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Ekim 2022 – Ocak 2023 tarihleri arasında İstanbul’da faaliyet göstermekte olan 4 özel hastanede görev yapan klinik ve idarî birim çalışanlarından rastgele örnekleme yöntemiyle belirlenen 503 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS 25.0 ve AMOS 23.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçeklerin güvenilirliğini test etmek amacıyla “Güvenilirlik Analizi”, yapı geçerliliği için ise “Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA)” ve Amos kullanılarak “Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA)” yapılmıştır. Kurulan model doğrultusunda basit doğrusal regresyon analizi ve Process Macro ile aracılık rolü analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışanların farklılık yönetimi uygulamalarına ilişkin algılarının çalışanların etik liderlik ve örgütsel adalet algıları ile iş doyumları üzerinde ayrıca çalışanların örgütsel adalet algılarının iş doyumları üzerinde ve etik liderlik algılarının örgütsel adalet algıları ve iş doyumları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif yönlü bir etkisinin olduğu görülmektedir. Ayrıca çalışanlarn farklılık yönetimi uygulamalarına ilişkin algılarının iş doyumu üzerindeki etkisinde örgütsel adalet algılarının ve etik liderlik algılarının ayrı ayrı ve aynı anda kısmi aracı rollerinin istatistiksel olarak anlamlı olduğunu göstermektedir. Sonuç: Örgütlerde giderek artan çeşitlilik, üyelerin örgütsel faaliyetlere dahil edilmesi için bilinçli çaba gösterilmesini gerektirmektedir. Bu hedefin başarılmasında liderlere önemli görevler düşmekte ve etkili biçimde uygulanan yönetim paradigmaları ile çalışanların iş doyum düzeylerinde yükselmeler sağlanabilir.

Objective: The purpose of this study is to examine the relationship of diversity management implemented in the workplace with job satisfaction, organizational justice and leadership perceptions of employees and to determine the mediating effect of ethical leadership and organizational justice perceptions in the relationship between employees' perceptions of diversity management and job satisfaction and therefore create a referance study for future researchers. Materials and Methods: The study was conducted between October 2022 and January 2023 with 503 randomly sampled clinical and administrative unit employees working in 4 private hospitals operating in Istanbul. Data were analyzed using SPSS 25.0 and AMOS 23.0 software. Reliability Analysis was conducted to test the reliability of the scales, and Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) were conducted using the Amos software for construct validity. In line with the established model, the mediation role was analyzed with simple linear regression analysis and Process Macro. Results: It was found that employees' perceptions of diversity management practices had a statistically significant and positive effect on employees' perceptions of ethical leadership, organizational justice and job satisfaction, with employees' perceptions of organizational justice having an effect on their job satisfaction, as well as perceptions of ethical leadership on their perceptions of organizational justice and job satisfaction. The study also showed that the partial mediating roles of organizational justice perceptions and ethical leadership perceptions separately and simultaneously in the effect of employees' perceptions of diversity management practices on job satisfaction were statistically significant. Conclusion: Increasing diversity in organizations requires conscious efforts to include members in organizational activities. Leaders have important roles in achieving this goal and effective management paradigms can increase the job satisfaction levels of employees.
Relationship of diversity management with job satisfaction, organizational justice and ethical leadership : A study in healthcare institutions
Keywords: Attitudes; Çalışanlar; Employee motivation; Employees; ethical leadership; etik liderlik; Farklılık yönetimi; Health services administration; healthcare institutions; iş tatmini; job satisfaction; Organizational behavior; organizational justice; örgütsel adalet; Örgütsel davranış; Personel güdüsü; Sağlık hizmetleri yönetimi; sağlık kurumları Diversity management; Tutumlar