Türkiye su ihracatı: potansiyel pazarlar, karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri - Yıldırım, Ekrem (My University, 2013)
hracatı, İçme Suyu İhracatı, Sanal Su İhracatı ÖZET TÜRKİYE SU İHRACATI: POTANSİYEL PAZARLAR, KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Türkiye’deki su ihracatının incelendiği bu çalışmada; ihracat yapılan potansiyel pazarlar, ihracatta karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri ele alınmıştır. Yaşamsal öneme sahip olan ve doğuştan herkesin edinme hakkı olduğuna inanılan suyun, zamanla ticari bir metaya dönüşmesinin incelendiği çalışmada; öncelikle suyun yapısına, önemine ve su kaynaklarının etkin kullanımına farklı bakış açılarıyla değinilmiştir. Osmanlı’dan günümüze su yönetimi anlayışı; Avrupa ve Dünya’daki uygulamalar perspektifi altında değerlendirilmiştir. Su yönetiminde etkin rol alan uluslararası, ulusal ve yerel kurumlar; su politikalarının oluşmasında önem taşıyan konferanslar ve su forumları incelenmiştir. Geçmişten bu güne su sorunları ele alınmış, özellikle su ihtilafları bakımından yaşanması muhtemel su savaşlarına ev sahipliği yapabilecek durumda bulunan Ortadoğu’daki ihtilaflara Türkiye’nin çözüm önerileri aktarılmıştır. Su bakımından fakir ülkelerin, ülkesel kaynakları üzerindeki baskıyı azaltmakta ve gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir öğe olan sanal su ticaretine değinilmiş, sanal su transferinin sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırmanın son bölümünde Türkiye’deki içme suyu ihracatı incelenerek, hangi pazarların içme suyu ihracatı için potansiyel taşıdığı tespit edilmiş, ihracatta karşılaşılan sorunlara karşı bulunacak çözümler ve içme suyu ihracatının nasıl daha ileriye taşınacağı; içme suyu ihracatı yapan sektörün önde gelen firmalarıyla yapılan görüşmeler ışığı altında değerlendirilmiştir. Water, Water Export, Drinking Water Export, Virtual Water Export

WATER EXPORT İN TURKEY: POTENTİAL MARKETS, CONFRONTED PROBLEMS AND SUGGESTİONS FOR SOLUTİON In the current study highlighting Turkey’s water export; potential export markets, confronted problems in export and possible solutions are discussed. In this research that investigating the water’s which has vital importance and is believed that everyone has right to obtain it by birth turning into a commercial meta, it is primarily mentioned water’s structure, importance and effective use of the water sources with different point of views. Water management comprehension from the Ottoman Empire to today is evaluated under the implementation perspective of Europe and the World. The international, national and local institutions that take active part in water management, conferences and water forums which are crucial for water policies are analyzed. Water issues from past to present are discussed and Turkey’s solution proposals against the disputes in the Middle East which may host possible water wars especially regarding water disputes are indicated. The poor countries regarding water reduce the pressure on their territorial sources and virtual water commerce which is a significant factor for food safety is mentioned, the results of the virtual water transfer are included. In the final part of the survey investigating drinking water export in Turkey, it is determined that which markets have potential for the drinking water export. The solutions for the problems faced during export and how the drinking water export will be carried onward are evaluated under the light of negotiations with the leading companies on drinking water export field.
Keywords: Devlet Politikası; Ekonomik Yönleri; Su; Su Kaynakalrı; Su Kaynaklarının Yönetimi; Türkiye; Uluslararası ticaret