Effects of different herbicide applications on growth parameters in corn (Zea mays L.) - Akbaş, Seyda (My University, 2022)
MISIR (Zea mays L.)’DA FARKLI HERBISIT UYGULAMALARININ BÜYÜME PARAMETRELERI ÜZERINE ETKILERI Mısır (Zea mays L.), buğdaygiller familyasına (Poaceae) ait sıcak iklim bitkisidir. Hem insan besini hem de hayvan yemi olarak kullanılan ve sanayide birçok ürün için hammadde olarak kullanılan mısır bitkisi, üretilen tahıllar arasında ilk sırada yer almaktadır ve dünyada mısır üretimi, son 5 yılda 1,1 milyar ton seviyesini korumuştur. Hem üretimi hem de kullanım miktarı artan mısırın ülkemizdeki ekim alanlarının% 68'i danelik, % 32'si ise silajlık ekim alanlarından oluşmaktadır. Bu çalışmada, yabancı otların kontrolünde yaygın olarak kullanılan mısıra lisanslı herbisitlerin farklı aktif maddelerin farklı dozajlarda mısır verimi ve büyüme parametreleri üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Bu tez çalışmasında HRAC (Herbisit Direnci Eylem Komitesi) tarafından yapılan sınıflandırmaya göre belirlenen farklı etken maddelere 40g/ l nicosulforon , 480 g/ l mesotrione ve iki etken bileşen 220g/ l dicamba+ 50 g/ l nicosulforon kombinasyonu gibi farklı etki tarzlarına sahip 3 herbisitin normal ve iki kat dozları denenmiştir. Literatürde, çoğu araştırma etken maddelerin yabani otlar üzerindeki etkilerinin üzerinde yapılmıştır. Ancak bu çalışmada Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü’nün sağlamış olduğu toplam 6 farklı hat (ADK-448, ADK-451, ADK-455, ADK599, MAE-9301, ve ADK-310) kullanılmış olup bu çeşitlerin herbisitlere olan direnç seviyeleri ve herbisitlerin büyüme parametrelerine etkileri gözlemlenmiştir. Böylelikle bu hatlar ileride farklı çeşitler oluşturmak için ıslah çalışmalarında kullanılabilecektir. Bu çalışmada verim tahminleri ve döllenme kontrolü için yeni bir teknoloji olan Machvision’dan yararlanılmıştır. Sonuç olarak her bir genotip, seçilen aktif madde uygulamaları altında farklı yanıtlar sergilemiştir. Bu sonuçlardan faydalanılarak amaca ve genotipe özel olarak herbisit önerilebilecektir.

EFFECTS OF DIFFERENT HERBICIDE APPLICATIONS ON GROWTH PARAMETERS IN CORN (Zea mays L.) Corn (Zea mays L.) is a warm climate grain belonging to the grass family (Poaceae) Corn plant, which is used both as a human nutrient or animal feed, and as a raw material for many products in industry, ranks first among the cereals produced. World corn production has maintained its level of 1.1 billion tons in the last 5 market years. In Turkey 68% of the cultivation areas of corn in our country, whose production and usage amount has increased, consists of grain and 32% silage cultivation areas. In this study, the effects of different dosages (normal and double) of licensed 3 post-emergence herbicides with different active ingredients 40g/ l nicosulforon , 480 g/ l mesotrione, and 220g/ l dicamba+ 50 g/ l nicosulforon , which were determined according to the classification made by HRAC (Herbicide Resistance Action Committee) observed.Plant materials 6 different inbred lines (ADK-448, ADK-451, ADK-455, ADK599, MAE-9301, and ADK-310) provided by Sakarya Maize Research Institute. The yield and pollination success of the corn observed with the new technology Machvision machine which has never been used before. The herbicide resistance performance of corn varieties to minimize yield losses determined in this study, and this information will set a light for future breeding programs to produce herbicide resistant hybrids and new varieties in our country. Different active ingredients caused different effects on the genotypes in case of growth parameter and the yield. According to the results, different recommendations for the purpose and the genotype can be given.
Keywords: (Zea mays L.); active ingredients; aktif madde; Bioengineering; Biyomühendislik; breeding; büyüme parametreleri; corn; growth parameters; Herbicide; Herbisit; ıslah; maize; mısır; sustainability; sürdürülebilirlik; verim; yield