Kadınlarda seks hormonlarının gözyaşı fonksiyon testleri ve kornea hassasiyeti üzerine etkileri - (:unkn) unknown (My University, 2003)
Amaç: Kuru göz menopoz döneminde daha sık görülmektedir ve muhtemelen hormonal desteğin azalmasından kaynaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, menopoz öncesi ve menopoz dönemindeki kadınlarda seks hormon seviyelerinin gözyaşı fonksiyon testleri ve kornea hassasiyeti üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya menopoz öncesi dönemde olan 22 genç kadın ve menopozda olan 62 kadın (30 'u hormon replasman tedavisi alan ve 32 'si hormon replasman tedavisi almayan) dahil edildi. Gözyaşı fonksiyon testleri (Schirmer l testi, anestezili Schirmer testi, gözyaşı kırılma zamanı, Rose bengal boyanma skoru) uygulandı ve oküler irritasyon şikayetleri kaydedildi. Kornea hassasiyeti Cochet-Bonnet estezyometresi ile ölçüldü. Serum östrodiol, testosteron ve FSH (follicle-stimulating hormone) seviyeleri tayin edildi. Bulgular: Menopozdaki kadınların gözyaşı fonksiyon testleri ve kornea hassasiyetleri menopoz öncesi dönemdeki genç kadınlardan anlamlı olarak düşüktü (p<0.05). Schirmer l testi (r=-0.37, P=OMOl), anestezili Schirmer testi (r=-0,32, p=0.004), gözyaşı kırılma zamanı (r=-0.63, p<0.0001) ve kornea hassasiyetinin (r=-0.47, p<0.0001) yaşla negatif korelasyon gösterdiği saptandı. Menopoz öncesi kadınlarda seks hormon seviyeleriyle karşılaştırılan parametreler arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Hormon replasmanı yapılmayan menopozal kadınlarda, testosteron seviyesiyle Schirmer l testi arasında (r=0.48, p=0.01) pozitif korelasyon mevcuttu. Hormon replasmanı yapılan menopozal kadınlarda, östrodiol seviyesinin Schirmer l testi (r=0.36, p<0.05), gözyaşı kırılma zamanı (r=0.40, P=O.02) ve kornea hassasiyetiyle (r=0.51, p=0.01) pozitif korelasyon gösterdiği tespit edildi. Sonuç: Çalışmamız, menopozda serum seks hormon seviyelerinin gözyaşı fonksiyon testleri ve kornea hassasiyeti He ilişkili olduğunu göstermektedir.

Purpose: Dry eye is a common disease in postmenopausal -women and it may result from the diminution of hormonal support. The purpose of this study is to investigate the effect of sex hormone levels on tear function tests and cornea! sensitivity in pre- and post-menopausal women. Material and Methods: Twenty-two pre-menopausal young women and 62 post-menopausal women (30 receiving hormone replacement treatment and 32 not receving hormone replacement treatment) participated in this study. Tear function tests, including Schirmer 1 test. Schirmer test with topical anesthesia, tear break-up time and Rose bengal staining test were performed and ocular irritation symptoms were recorded. Corneal sensitivity was measured with Cochet-Bonnet esthesiometer. Serum levels ofestradiol, testosterone and follicle-stimulating hormone were measured. Results: Tear function tests and cornea! sensitivity measurements in menopausal women were significantly lower compared to those of pre-menopausal young women (p<0.05). Schirmer I test (r=-0.37, p=0.001), Schirmer test with anesthesia (r=-0.32, p=0.004), tear break-up time (r=-0.63, p<0.0001) and corneal sensitivity correlated negatively with age (r=-0.47, p<0.0001). In pre-menopausal women, no significant correlations were detected between the tested parameters and sex hormone levels. For women in menopause not receiving hormone replacement, there was a positive correlation between testosterone levels and Schirmer l test (r=0.48, p=0.01). For women in menopause receiving hormone replacement, estradiol levels correlated positively with Schirmer 1 test (r=0.36, p<0.05), tear break-up time (r=0.40, p=0.02) and corneal sensitivity (r=0.51, p=0.01). Conclusion: Our study demonstrates that in menopause, tear function tests and corneal sensitivity are related with the level of serum sex hormones.
The effect of sex hormones on tear function and corneal sensitivity in women
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Kadın Araştırmaları