Bulut bilişimde veri güvenliği ve kriptografi - Öcal, Hüseyin (My University, 2022)
Bulut Bilişim, günümüzde BT altyapılarında sıkça kullanılan ve gelişimini sürdüren önemli bir teknolojidir. Birçok kurum, bulut bilişim sistemleri geliştirme ve hizmetlerini daha fazla kullanıcıya sunmak için geliştirme yapmaya devam etmektedir. Bu çalışmalar yapılsa da kullanıcıların bulut sistemlerini kullanmalarının önünde güvenlik, gizlilik ve mahremiyet sorunları ile ilgili engeller bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında, bulut bilişim sistemlerinin yapısı, mimarisi, altyapısı, servis ve dağıtım modelleri, bulut bilişimin sunduğu avantaj ve dezavantajlardan ayrıntılı olarak bahsedilecektir. Sistemde yer alan güvenlik, gizlilik ve mahremiyet ile ilgili saldırı, zafiyet ve tehditlerden, bunlara ne gibi çözümler bulunduğundan ve bulut sistemlerinde yer alan kriptografik türlerinin neler olduğu anlatılmaya çalışılacaktır. Ayrıca tez kapsamında bulut bilişim sistemlerinde kullanıcıların anahtarlarının her platforma özel yazılımsal ve donanımsal olarak nasıl saklanması gerektiği anlatılacaktır. Bu tez kullanıcıların, bulut bilişim hizmetlerini olumlu ve olumsuz yönleri; güvenlik, gizlilik ve mahremiyet konularıyla ilgili anlatılan detaylı bilgiler ile birlikte daha iyi bir değerlendirme yapılmasına yardımcı olmak, bulut hizmeti sağlayıcılarının ise, daha iyi bulut çözümleri geliştirmesi noktasında farkındalık oluşturması beklenmektedir.

Cloud Computing is an important technology that is frequently used in IT infrastructures and continues to develop. Many institutions continue to develop cloud computing systems to offer their services and services to more users. Although these studies are carried out, there are obstacles related to security, privacy and privacy issues in front of users from using cloud systems. In this thesis, the structure, architecture, infrastructure, service and distribution models of cloud computing systems, the advantages and disadvantages of cloud computing will be discussed in detail. It will be tried to explain the attacks, vulnerabilities and threats related to security, privacy and privacy in the system, what solutions are available for them, and what cryptographic types are in cloud systems. In addition, within the scope of the thesis, it will be explained how the keys of the users in cloud computing systems should be stored in software and hardware specific to each platform. In this thesis, the positive and negative aspects of cloud computing services; It is expected to help make a better assessment together with detailed information on security, privacy and privacy issues, and to raise awareness for cloud service providers to develop better cloud solutions.
Keywords: Bilgisayar mühendisliği; bulut bilişim; Computer engineering; cryptography; data security; gizlilik; kriptografi cloud computing; privacy; veri güvenliği