Perakende mağazacılıkta işletme bütçelerinin düzenlenmesi ve bir uygulama - Bilgin, Kenan Cem (My University, 2004)
PERAKENDE MAĞAZACILIK SEKTÖRÜNDE İŞLETME BÜTÇELERİNİN DÜZENLENMESİ VE BİR UYGULAMA Ülkemizde son yıllarda en hızlı gelişmekte olan sektörlerden birisi de perakende mağazacılık sektörüdür. Ekonomik krizlerden en az etkilenen, pazar potansiyeli sürekli büyüyen ve amortismanın çabuk karşılandığı bir sektör olan perakende mağazacılık sektörü büyük holdinglerinde yeni yatırımlarını yoğunlaştırdıkları bir sektör haline gelmeye başlamıştır. Ulusal ve uluslararası ekonomik koşulların hızla değişmesi ve perakende mağazacılık sektöründeki işletmelerin likidite ve verimliliklerini koruma çabalarının bir sonucu olarak, bugün dünya çapındaki büyük perakende mağazaların bir yönetim aracı olarak kullandıkları işletme bütçelerine Türkiye'deki perakende mağazacılık sektöründe bulunan işletmelerimizin rağbet gösterdiklerini ve gelişmiş ülkelerdeki perakendecilerin işletme bütçelerinden yararlanma çabalarının bizim işletmelerimizde de aynen yöneticiler tarafından gündeme getirildiğini görmekteyiz. Bu çalışmanın amacı, en önemli kontrol araçlarından biri olan işletme bütçelerinin, perakende mağazacılık sektöründeki işletmelerde uygulanmasını ve bu sektörün faaliyet kontrolünün nasıl olması gerektiğini incelemektir. THE PREPARATION OF OPERATING BUDGETS IN RETAILING AND AN APPLICATION Retailing is one of the fast developing fields in our country. Retailing has become a field which many holdings are focusing on and intensifying their investements in with its aspects like minimum affected during economic crisis periods,growing market share and fast turnover rate is With the fast changes in both national and international economic terms and as a result of efforts of maintaining the liquidity and effectiveness levels of corporations in retailing business,we observe that the companies in the Turkish retailing market tend to use the operating budgets as a tool for management and the efforts of retailing corporations at developed countries for utilizing this tool are broght up by local managers as a memorandum. The aim is to evaluate the usage of operating budgets ,which are very important tools of control, at the retailing corporations and how to control the operations of this field.
Keywords: Bütçe, İşletmelerde; Perakende Mağazacılık