Dönüşümcü liderlik ile iş doyumu ilişkisinde iş-yaşam dengesinin rolü : muhasebe çalışanları üzerine bir araştırma - Usta, Müberra (My University, 2020)
Bu çalışmada, dönüşümcü liderlik ile iş doyumu ilişkisinde iş-yaşam dengesininrolünün muhasebe çalışanları üzerinde incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanınevrenini Düzce ilinde yer alan küçük, orta ve büyük ölçekli işyerlerindeki muhasebeçalışanları oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini Düzce ilinde çalışan, kolayda vekartopu örnekleme yöntemiyle ulaşılan 150 muhasebe çalışanı oluşturmaktadır. Veritoplama yöntemi olarak anket tercih edilmiş ve internet tabanlı program aracılığıylauygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda dönüşümcü liderliğin ve alt boyutlarınınmuhasebe çalışanlarının iş doyumu üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi olduğu saptanmıştır.Ayrıca dönüşümcü liderlik ile iş doyumu arasındaki ilişkide iş-yaşam dengesi algısınınkısmi aracı rolü olduğu belirlenmiştir. Muhasebe çalışanlarının dönüşümcü liderlik algısıile iş doyumu, dönüşümcü liderlik algısı ile iş-yaşam dengesi ve iş- yaşam dengesi ile işdoyumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu; iş-yaşam dengesine katkı sağlayan liderinböylece iş doyumunu da kısmen arttırdığı anlamını taşımaktadır. Buna göre dönüşümcüliderliğin muhasebe çalışanlarının iş-yaşam dengesinin sağlanmasına yardımcı olarak işdoyum düzeylerini belirli düzeyde artırdığı ortaya konmuştur.

The aim of this study is to examine the role of work-life balance in the relationbetween transformational leadership and job satisfaction on accounting employees. Thepopulation of the research consists of accounting sector employees in small, medium andlarge-scale businesses in Duzce. The sample of the research consists of 150 accountingemployees working in Duzce province, accessed by convenience and snowball samplingmethod. A questionnaire was chosen as the data collection method and was appliedthrough an internet based program. As a result of the analysis, it has been determined thattransformational leadership and its sub-dimensions have a significant and positive effecton the job satisfaction of accounting employees. In addition, it has been determined thatperception of work-life balance has a partial mediating role in the relationship betweentransformational leadership and job satisfaction. There is a significant relationshipbetween accounting employees' transformational leadership perception and jobsatisfaction, transformational leadership perception and work-life balance, work-lifebalance and job satisfaction; It means that the leader who contributes to work-life balancepartially increases job satisfaction. Accordingly, it has been shown that transformationalleadership increases the job satisfaction levels of accounting employees by helping toachieve work-life balance.
Keywords: Çalışma ekonomisi; Dönüşümcü Liderlik; İş Doyumu; İş-Yaşam dengesi Transformational leadership; job satisfaction; Labor economics; Leadership; Liderlik; work-life balance