Göl yüzeyi değişimlerinin belirlenmesinde farklı dijital görüntü işleme tekniklerinin kullanılması - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Su kaynaklarının izlenmesi, korunması ve optimum kullanım koşullarının değerlendirilmesi çalışmalarında klasik hidrojeolojik ve hidrolojik yöntemlerin yanısıra uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri (CBS) teknolojilerinden de yararlanılmaktadır. Bu teknolojiler, su kaynakları ile ilgili araştırmalarda karar verme ve yönetim konularında önemli altlık oluşturmaktadır. Ayrıca, su kaynaklarındaki zamansal değişimlerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması aşamasında da uzaktan algılama ve CBS çok önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışmada, yaklaşık aynı coğrafi enlemde yer alan Acıgöl (Türkiye) ve Urmiye Gölü (İran) zamansal yüzey değişimleri incelenmiştir. Çalışmada çok zamanlı uydu görüntüleri kullanılarak Türkiye’nin önemli ekolojik alanlarından biri olan Akdeniz Bölgesi’ndeki Acıgöl’ün ve İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde bulunan Urmiye Gölü’nün 1975-2010 yılları arasındaki yüzey değişimleri farklı dijital görüntü işleme teknikleri ve yazılımları kullanılarak belirlenmiştir. Yapılan uygulamalarda ArcInfo 10 ile manuel vektörleştirme, ERDAS Imagine 2010 yazılımı ile kontrolsüz ve kontrollü sınıflandırma, MATLAB yazılımı ile kod geliştirme ve eCognition Definiens yazılımı ile de nesne tabanlı sınıflandırma (kural dizisi geliştirme) işlemleri gerçekleştirilmiş ve sonuçlar karşılaştırılmıştır. Çalışmada iklimsel veriler, göl yüzeyi verileri, LANDSAT MSS, TM ve ETM verileri kullanılmıştır. Ayrıca göl yüzeyi değişimlerinin belirlenmesi için bir algoritma geliştirilmiştir.

For monitoring and conservation of water resources and evaluation of optimum operating conditions, not only classical hydrogeological and hydrological methods but also remote sensing and geographic information systems (GIS) are exploited. These technologies provide a basis for managing and decision making opportunities in research related to water resources. Besides, remote sensing and GIS have provided very important advantages for determination of temporal changes in water resources and taking necessary measures. In this study, water surface changes were determined using multi-temporal satellite imageries of two lakes (having similar geographic latitudes)between the years 1975-2010. One of these lakes is Urmia located in the western Azarbaijan Province of Iran and the other lake is Acıgöl in the Mediterranean Region which is one of the Turkey's most important ecological areas. ERDAS Imagine 2010, ArcInfo 10, MATLAB and eCognition Definiens software were used for GIS and remote sensing applications. At the study, long-time climatic data, lake surface data, LANDSAT MSS, TM and ETM imageries were used. In the study area, lake surfaces changes were determined by using supervised, unuspervised and object based classification methods and lake surface changes were determined by using manual digitalization and semi-automatical vectorization. Furthermore, an algorithm was developed to determine water surface changes of the lakes. .
Determination of changes in lake surface using different digital image processing techniques
Keywords: Bilgisayar Bilimleri, Bilgi Sistemleri; Görüntüleme Bilimi ve Fotoğraf Teknolojisi