Geç Antik Çağ dönemi (M.S. IV.-VII. yy.) Batı Avrupa’daki Türk topluluklarının Helen tarih yazımındaki yeri - Öztürk, Ezgi Demirhan (My University, 2018)
M.s. IV.-VII. yüzyıllarda Helence-Latince olarak yazılmış antik edebi metinlerde Türkler, Avarlar, Hunlar vb. Türk topluluklarının Roma tarihinde önemli bir yer edindiklerini görmekteyiz. Birçok antik yazarın eserinin bir bölümü veya tamamı Türk topluluklarından söz etmektedir. M.s. IV. yüzyıldan itibaren Batı Avrupa'ya gelen Türk toplulukları, Gotlar’ın yanı sıra Roma’nın yeni ve zorlu düşmanı olmuştur. Bu sebeple de hem edebi, hem Hıristiyanlık metinlerinde hem de yazıtlarda sık sık artık Türk adına rastlanmaktadır. Antik Helence yazılmış edebi kaynaklar ve epigrafik kaynaklar ışığında, bu dönemde Türk toplulukları ile ilgili yazılmış bilgiler bir corpus haline getirilmiştir. Corpus’taki bu bilgiler karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Söz konusu bu çalışmada, antik yazarlar ve onların eserlerinin tanıtımından ziyade, tarih yazıcılığının kritiği yapılmaktadır. Batı Avrupa’daki Türk topluluklarına ilişkin bilgiler yeniden gözden geçirilmekte ve yeniden değerlendirilmektedir.

In ancient literary texts written in Greek and Latin in AD IV-VII centuries, we see thatTurkish communities of Turks, Avars, Huns, etc. have gained an important place in thehistory of Rome. A chapter of the works of many ancient authors or all of them speaksof the Turkish communities. From AD IV to the XVI century onwards, the Turkishcommunities who came to Western Europe have become the new and formidable enemyof Rome as like the Goths. For this reason, the Turkish names are often seen in literaryand Christian texts and inscriptions. For this reason, a Corpus has been created by thesources written about the Turkish communities of the period in light of the literary andepigraphic sources written in ancient Greek. In addition, The information in the corpushas been subjected to comparative. In the study in question, instead of the presentationof ancient authors and their works, a criticism of historiography has been made. Informationsabout Turkish communities in Western Europe has been revised and reevaluated.
Keywords: Ancient Greek Sources; Antik Helence Edebi Kaynaklar Huns; Avarlar; Avars; Civilization; Historiography; History; Hunlar; Roma; Rome; Tarih; Tarih yazarlığı; Turcs; Turkey; Turkic peoples; Türk halkları; Türkiye; Türkler; Uygarlık