Effects of selected performance measures based on disclosure regulaiıons: an emiırical research about the value relevance in borsa Istanbul - Bilgiç, fatma Ayzer (My University, 2014)
KAMUYU AYDINLATMA DÜZENLEMELERİ ÇERÇEVESİNDE SEÇİLMİŞ PERFORMANS ÖLÇÜLERİNİN ETKİLERİ: BORSA ISTANBUL’DA DEĞER İLGİSİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA Kamuya açıklanan diğer bilgilerin yanı sıra finansal tablolar, yatırımcıların yatırım kararları için en önemli bilgiyi vermektedir. Bu çalışmanın temel amacı Türk hisse senedi piyasalarında, finansal tablo açıklamalarının yatırımcıların yatırım kararları üzerindeki etkilerinin analiz edilmesi ve yeni finansal raporlama standartlarının piyasalara olan güven, şeffafllık ve bilgi içeriğine katkı herhangi bir sağlayıp sağlamadığının araştırılmasıdır. Bu amaçla finansal tablo bilgilerinin, Borsa Istanbul A.Ş. pay piyasalarında 1997-2011 dönemindeki değer ilgisi incelenmektedir. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 2003 yıl sonu finansal raporlarından itibaren uygulamaya alınan yeni finansal raporlama standartlarının finansal tablo bilgisinin değer ilgisini artırıp artırmadığı analiz edilmektedir. Değer ilgisinin ölçümünde, net kar, defter değeri, toplam varlıklar ve yükümlülükler gösterge olarak seçilmiştir. Dengeli panel veri analizi kullanılarak payları Borsa Istanbul A.Ş. pazarlarında işlem gören 113 şirket için elde edilen ampirik kanıtlar, kamuya açıklanan finansal tablo bilgisinin değer ilgisinin olduğunu ve yeni finansal Raporlama standartlarının genel olarak bu değer ilgisini artırdığını göstermektedir. Fakat, bireysel analizler yeni düzenlemelerin defter değerinin değer ilgisinin artırıken, net kar rakamlarının değer ilgisini azalttığını göstermektedir. Bu tez çalışması hem Türkiye’ye ilişkin Sermaye Piyasasına Dayalı Muhasebe Araştırmalarına hem de kamuyu aydınlatma ve finansal raporlama standartlarına ilişkin düzenleyici otorite kararlarının etkilerine ilişkin uluslararası çalışmalara katkı sağlamaktadır. EFFECTS OF SELECTED PERFORMANCE MEASURES BASED ON DISCLOSURE REGULATIONS: AN EMPIRICAL RESEARCH ABOUT THE VALUE RELEVANCE IN BORSA ISTANBUL

Financial statements among the other disclosed information convey the most important information to investors for their investment decisions. The aim of this study is to analyse the effects of financial information disclosure on Turkish stock markets and also to determine whether new mandatory financial reporting standards made contributions to trustworthiness and transparency of Turkish stock markets and to information content of financial statement information. In that respect, the value relevance of financial statement information in Borsa Istanbul A.Ş. stock markets between the periods of 1997 and 2011 is evaluated. Also, whether the new financial reporting regulations by Capital Markets Board of Turkey improved the value relevance of financial statement information or not is analyzed. Earnings, book values, total liabilities and total assets are chosen as proxies to measure value relevance. Empirical evidence provided using balanced panel data analysis on 113 Borsa Istanbul companies indicates that the financial statement information is value relevant and new reporting standards improved the value relevance in general, but while the value relevance of book values increases the value relevance of earnings decreases. This thesis contributes to Capital Market Based Accounting Research in Turkey. Also, it makes contribution to international studies on the value relevance of regulatory actions on disclosure and financial reporting standards. EFFECTS OF SELECTED PERFORMANCE MEASURES BASED ON DISCLOSURE REGULATIONS: AN EMPIRICAL RESEARCH ABOUT THE VALUE RELEVANCE IN BORSA ISTANBUL ABSTRACT Financial statements among the other disclosed information convey the most important information to investors for their investment decisions. The aim of this study is to analyse the effects of financial information disclosure on Turkish stock markets and also to determine whether new mandatory financial reporting standards made contributions to trustworthiness and transparency of Turkish stock markets and to information content of financial statement information. In that respect, the value relevance of financial statement information in Borsa Istanbul A.Ş. stock markets between the periods of 1997 and 2011 is evaluated. Also, whether the new financial reporting regulations by Capital Markets Board of Turkey improved the value relevance of financial statement information or not is analyzed. Earnings, book values, total liabilities and total assets are chosen as proxies to measure value relevance. Empirical evidence provided using balanced panel data analysis on 113 Borsa Istanbul companies indicates that the financial statement information is value relevant and new reporting standards improved the value relevance in general, but while the value relevance of book values increases the value relevance of earnings decreases. This thesis contributes to Capital Market Based Accounting Research in Turkey. Also, it makes contribution to international studies on the value relevance of regulatory actions on disclosure and financial reporting standards. ÖZET KAMUYU AYDINLATMA DÜZENLEMELERİ ÇERÇEVESİNDE SEÇİLMİŞ PERFORMANS ÖLÇÜLERİNİN ETKİLERİ: BORSA ISTANBUL’DA DEĞER İLGİSİ ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA Kamuya açıklanan diğer bilgilerin yanı sıra finansal tablolar, yatırımcıların yatırım kararları için en önemli bilgiyi vermektedir. Bu çalışmanın temel amacı Türk hisse senedi piyasalarında, finansal tablo açıklamalarının yatırımcıların yatırım kararları üzerindeki etkilerinin analiz edilmesi ve yeni finansal raporlama standartlarının piyasalara olan güven, şeffafllık ve bilgi içeriğine katkı herhangi bir sağlayıp sağlamadığının araştırılmasıdır. Bu amaçla finansal tablo bilgilerinin, Borsa Istanbul A.Ş. pay piyasalarında 1997-2011 dönemindeki değer ilgisi incelenmektedir. Ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından 2003 yıl sonu finansal raporlarından itibaren uygulamaya alınan yeni finansal raporlama standartlarının finansal tablo bilgisinin değer ilgisini artırıp artırmadığı analiz edilmektedir. Değer ilgisinin ölçümünde, net kar, defter değeri, toplam varlıklar ve yükümlülükler gösterge olarak seçilmiştir. Dengeli panel veri analizi kullanılarak payları Borsa Istanbul A.Ş. pazarlarında işlem gören 113 şirket için elde edilen ampirik kanıtlar, kamuya açıklanan finansal tablo bilgisinin değer ilgisinin olduğunu ve yeni finansal Raporlama standartlarının genel olarak bu değer ilgisini artırdığını göstermektedir. Fakat, bireysel analizler yeni düzenlemelerin defter değerinin değer ilgisinin artırıken, net kar rakamlarının değer ilgisini azalttığını göstermektedir. Bu tez çalışması hem Türkiye’ye ilişkin Sermaye Piyasasına Dayalı Muhasebe Araştırmalarına hem de kamuyu aydınlatma ve finansal raporlama standartlarına ilişkin düzenleyici otorite kararlarının etkilerine ilişkin uluslararası çalışmalara katkı sağlamaktadır.
Keywords: Finans; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB); Muhasebe; Sermaye Piyasası; Türkiye