Molla Gürani’nin ‘Ğâyetu’l-Emânî’ isimli tefsiri ve tefsirinin Fatiha ve Bakara surelerinin 1-103 ayetlerinin edisyon kritiği - Ay, Mahmut (My University, 2003)
MOLLA GÜRANÎ'NİN ĞAYETU'L-EMANÎ İSİMLİ TEFSİRİ VE TEFSİRİNİN FATİHA İLE BAKARA SURELERİNİN 1-103 AYETLERİNİN EDİSYON KRİTİĞİ Molla Güranî'nin Ğayetu'l-Emanî İsimli Tefsiri ve Tefsirinin Fatiha İle Bakara Surelerinin 1-103 Ayetlerinin Edisyon Kritiği adlı tezimiz, giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde üzerinde çalıştığımız eserin müellifi olan Molla Gürani'nin hayatı, talebeleri ve eserleri hakkında

bir bilgi verilmiştir. Birinci bölümde ise Ğayetu'l-Emani'nin yöntemi ele alınmış, kaynakları, dirayet ve rivayet tefsiri yönünden kayda değer hususları yine özet bir şekilde tanıtılmaya çalışılmıştır. Ayrıca yine aynı bölüm içerisinde Ğayetu'l-Emani'nin kendinden sonraki tefsirlere tesiri konusu irdelenmiştir. İkinci bölümde ise tezimizin asıl konusunu teşkil eden Ğayetu'l-Emani metninin tahkikinde takip edilen usül hakkında bilgi verilmiş ve hemen ardından da tahkik edilen metin verilmiştir. ABSTRACT MOLLA GURANI'S GAYETU'L-EMANİ AND CRİTİCAL EDITION OF ITS CHAPTER OF FATIHA AND BAKARA(1-103 VERSES) My thesis on Molla Guranı's Gayetu'l-Emani And Critical Edıtıon Of Its Chapter Of Fatıha And Bakara(1-103 Verses) consisits of introductio, two chapters and conclusion. In introduction, a summary of the life of Molla Gurani, his students and Works is given. In the first chapter, a method of Gayetu'l-Emani, its sources an characteristics from dirayat and riwayat point of view is studied. In the same chapter, the effects of Molla Gurani on the exegesis of the Quran is examined. In the second chapter, the method of the critical edition of Gayetu'l-Emani which is the main part of in this thesis is summarised. Afterwards the text of Gayetu'l-Emani is given.
Keywords: Islam Dini-Sureler; Molla Gürani; Tefsir