Hastanede Yatan Yaşlı Hastalarda İletişim Güçlükleri ve Sağlık Çalışanlarının Yaklaşımı - (:unkn) unknown (My University, 2012)
Yaşlılık, organlar ve sistemler üzerinde zamanın ilerlemesi ile meydana gelen, biyolojik kapasitenin ve organizmanın verimliliğinin azalması ile devam eden bir süreçtir. Yaşlı nüfus, başta yaşam beklentisi yüksek olan gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyada giderek artmaktadır. Yaşlı insanların sayısındaki bu artıştan dolayı yaşlılığa bağlı hastalıklar da artmaktadır. Yaşlı insanların hastaneye yatış nedenlerinin çoğu, medikal tedavi ile ilgi olmasına rağmen, yatan hastaların %35i cerrahi uygulama amacıyla yatmakta ve cerrahi işlem uygulanan yaşlı insan sayısı da gittikçe artmaktadır. İnsanın yaşlanma sürecinde ortaya çı- kan, duyularda azalma, hareket ve motor becerilerde gerileme, sinir sisteminde refleks ve tepkilerde azalma ve kalp-damar sisteminde yavaşlama gibi fiziksel değişimler çok önemlidir. Özellikle cerrahi işlem geçirecek olan yaşlı hastalarda görme ve işitme duyusundaki azalmalar, insanlar arası etkileşimi büyük ölçüde etkileyerek duygusal problemlere ve iletişim güçlüklerine yol açmaktadır. Bu makale, iletişimin temel öğeleri olan görme, işitme, lisan / dil, ses ve konuşmanın yaşa bağlı olarak gösterdiği değişiklikler, bu değişikliklerin yaşlı hasta ile sağlık çalışanları arasındaki iletişimde oluşturabileceği engeller ve çözümleri hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.

Old age, which results from the progression of time throughout the body systems and organs, eventually impairs the productivity and biological capacity of an organism. The geriatric population is increasing in developed countries where life-expectancy is high. Although medical care is the most popular reason for hospitalization of aged patients, 35 percent of all hospitalizations is due to surgical procedures and this increases with each passing day. During the process of human aging physical alterations such as a decrease in all sensations, a regression in movement and motor skills, a decrease in reflex and reactions, and a deceleration in the cardiovascular system are very important. A reduction in vision and auditory sensation in patients undergoing surgical procedures especially affects interaction between people and causes communication difficulties. This article is prepared to provide information about age-related impairment in vision, hearing, language, voice and speech, and the effects of these impairments in communication between health care workers and aged patients.
Health Professionals Approach to Communication Difficulties in Elderly Patients
Keywords: Geriatri ve Gerontoloji; Temel Sağlık Hizmetleri