Baş boyun radyoterapisinde farklı tedavi tekniklerinde simultane ıntegre boost yönteminin karşılaştırılması - Coşkun, Bilgehan (My University, 2016)
BAŞ BOYUN RADYOTERAPİSİNDE FARKLI TEDAVİ TEKNİKLERİNDE SİMULTANE INTEGRE BOOST YÖNTEMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Bu çalışmada, baş boyun kanserlerinin tedavisinde kullanılan yoğunluk ayarlı radyoterapi ve yoğunluk ayarlı ark terapi tekniklerinin dozimetrik olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. 20 baş boyun kanserli hastaya 7, 9 Alan YART ve 1, 2 Ark YAAT teknikleri uygulanmıştır. Tüm planlarda benzer planlama hedefleri ile 33 günlük fraksiyonlar halinde eş zamanlı olarak hedef hacimlerde farklı doz seviyelerinin sağlandığı (70, 60 ve 54 Gy) Simultane Integre Boost tekniği kullanılmıştır. Tedavi planlarında, 6 MV foton enerjisi kullanılarak, planlar anisotropic analitic algoritması ile Eclipse tedavi planlama bilgisayarında hesaplatılmıştır. Planlar hedeflerin %95' i dozun tamamını alacak şekilde normalize edilmiş, hedef ve kritik organların doz değerleri doz hacim histogramı üzerinden belirlenen maksimum ve ortalama doz değerleri ile incelenmiştir. 9 Alan YART ve 2 Ark YAAT planlarının doz homojenitesi ve doz konformitesi açısından daha üstün oldukları görülmektedir. Kritik organların doz değerleri incelendiğinde optik sinirler, kiazma, gözler, lensler ve parotisler için en düşük dozlar 7 ve 9 Alan YART planları ile elde edilirken beyin sapı, spinal kord, mandibula ve larenks için en iyi dozlar 2 Ark YAAT planları ile elde edilmiştir. Oral kavite dozu 1 Ark YAAT planları ile önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Normal dokuda yüksek doz alan hacim değerleri ve ortalama normal doku doz değerleri 1 ve 2 Ark YAAT planları ile azalırken, normal dokuda düşük doz alan hacim değerleri azda olsa 1 ve 2 Ark planları ile artış göstermektedir. 1, 2 Ark YAAT ve 7, 9 Alan YART planları baş boyun kanserlerinde klinik olarak kabul edilebilir tedavi yöntemleridir. Tedavi süresinin kısalığı ve monitor unit değerlerinin daha düşük olması açısından YAAT planları daha avantajlıdır.

COMPARISON OF SIMULTANEOUS INTEGRATED BOOST METHOD FOR DIFFERENT TREATMENTS IN HEAD AND NECK CANCER RADIOTHERAPY A comparative planning study was undertaken to evaluate dosimetric differences between volumetric modulated arc therapy (VMAT) versus intensity modulated radiation therapy (IMRT) in the treatment of head and neck. In this study 7, 9 fields IMRT and 1, 2 arc VMAT plans were performed for 20 patients with head and neck cancer. 20 patients were investigated, with a standard prescription of three dose levels to the target volumes (70, 60 and 54 Gy) in 33 fractions. Simultaneous Integrated Boost technique plan was generated for all patients and optimized with four techniques, with similar planning objectives. Dose of all plans of four techniques were calculated for 6MV photon using anisotropic analytical algorithm implemented in Eclipse treatment planning system. Plans were normalized to improve %95 Planning Target Volume (PTV) coverage. PTVs and critical structures maximum and mean doses were analyzed by using dose volume histogram. 9 field IMRT and 2 arc VMAT plans show superior dose homogeneity and dose conformity in PTVs. Doses to optic nerves, chiasm, eyes, lenses and protists were slightly lower in 7, 9 field IMRT plans. Doses to the brain stem, spinal cord, mandibula and larynx were better in the 2 arc VMAT techniques. Oral cavity dose reduced significantly with 1 arc VMAT. The high dose radiation volume to the normal tissue and the mean normal tissue dose decreased, but the low dose radiation volume increased slightly in the 1 and 2 arc VMAT plans. 1, 2 arc VMAT and 7, 9 field IMRT plans produced clinically acceptable treatment plan for the head and neck cancer. VMAT represents an attractive solution because of the shorter delivery time and the lower of monitor unit compared with IMRT.
Keywords: Baş ve boyun tümörleri; Dozaj; Kanser; Radyasyon; Radyoterapi