Alt ekstremite ekstansör kas kuvvetinin elit yüzücülerde çıkış performansına etkisi - Pişkintaş, Begüm (My University, 2016)
Amaç: Bu araştırma, yüzme sporunda alt ekstremite ekstansör kas kuvvetinin elit yüzücülerde farklı çıkış performanslarına etkisinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya, 16 yaş üstü (N=19; Yaş=17,33±2,69; Boy=1,78±0,05; BMI=22,16±1,80) en az 4 yıl aktif olarak Galatasaray spor kulübünde lisanslı yüzmeye devam eden sporcular katılmıştır. Değerlendirmeler havuz ve laboratuvar ölçümleri olarak iki aşamada yapılmıştır. Havuz ölçümlerinde yarış çıkış teknikleri (grab, track ve kick) uygulanmış, sporcuların ayak bası, reaksiyon süresi, 15m serbest yüzme derecesi, çıkış reaksiyon süresi, suya giriş mesafesi ve suya giriş açısı ölçülmüştür. Labratuvar ölçümlerinde boy-ağırlık, dikey sıçrama, işitsel reaksiyon ve izokinetik kuvvet cihazı ile ayak bileği, diz ve kalça maksimum kuvvetleri ölçülmüştür. Bulgular: Farklı tekniklerdeki çıkış performansı değerlendirildiğinde kick çıkış tekniğinin depar taşından ayrılma süresi diğer tekniklere göre daha kısa olarak bulunmuştur (p=0,000). Ön ve arka ayak kavrama süresi ve itme kuvveti kick çıkış tekniğinde daha kısa olduğu belirlenmiştir, sporcunun depar taşından daha önce ayrıldığını göstermektedir (p=,000). Kick çıkışı itme kuvveti ortalaması ve maksimum itme kuvveti diğer çıkış tekniklerine göre daha düşük bulunmuştur (p=,000). Suya giriş mesafesi açısından bakıldığında Kick çıkış tekniğinde daha az kuvvetle daha ileriye gidildiği görülmüştür (p=,000). Sonuç: Yapılan ölçümlerde kick çıkış tekniğinde suya giriş mesafesinin daha uzun olduğu ve daha az kuvvet uygulayarak çıkış yapıldığı bulunmuştur. Yüzme yarışlarında performansın belirleyicisi olan süre avantajına en iyi etkisi olan çıkış tekniği kick çıkış tekniği olarak belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler: yüzme, çıkış, biyomekanik, OSB11, kuvvet 1.

Aim: In this study, lower limb extensor muscle strength in the elite swimmers in the sport of swimming is done with the aim to determine the effect of different start performance. Methods: Research, 16 years of age (n = 19; age = 17.33 ± 2.69; Height = 1.78 ± 0.05, BMI = 22.16 ± 1.80) at least 4 years as an active athletes who continue to licensed swimming Galatasaray sports club participated. The evaluations were carried out in two steps as pool and laboratory measurements. In the pool measurements, race exit techniques (grab, track and kick) were applied and the athlete's foot pressure, reaction time, 15m free swimming grade, exit reaction time, water inlet distance and water inlet angle were measured. In laboratory measurements, the maximum forces of ankle, knee and hip were measured with height-weight, vertical jump, auditory reaction and isokinetic force device. Results: Carried start without leaving time to outrun the kicker technique was found to be shorter than other techniques when evaluating the performance of different techniques in start (p=0.000). Front and rear foot while gripping and pushing force is determined to be shorter in kick starting technique shows that before leaving the athletes moved to outrun (p=000). Kick average thrust output and maximum thrust start was lower than other techniques (p=000). Kick start the technical terms of the distance enters the water showed that less force to go further (p=000). Conclusion: The technical kick out of the measurements is longer than the distance to the water inlet and outlet was found that applying less force structures. The impact of the start of the best technical advantage of the determinant of the performance period is determined as the swimming competitions kick start technique. Key Words: swimming, start, biomechanics, OSB11, force
Keywords: Beden eğitimi ve spor; Sağlık yönleri; Türkiye