Sağlıklı bireylerden ve candida–ilişkili protez stomatitili hastalardan izole edilmiş stok C.albicans suşları arasındaki C.dubliniensis prevalansının moleküler yöntemlerle retrospektif olarak araştırılması - KADİR, TANJU; ULUCAN, KORKUT (My University, 2021)
Amaç: Candida-ilişkili protez stomatiti (C-İPS), protez takan hastaların yaklaşık %50-65’inde saptanan oral kandidiyazın en sık görülen şeklidir. Candida albicans’ın enflamatuar patolojiden sorumlu başlıca tür olduğu gösterilmiştir. İlk kez 1995 yılında Dublin’de tanımlanan Candida dubliniensis’in fenotipik özellikler ve neden olduğu lezyon türü açısıdan C. albicans’a çok benzediği saptanmıştır. Geçmiş yıllarda C.albicans olarak tanımlanan suşların C.dubliniensis olma olasılığı nedeniyle C.dubliniensis’in tarihsel prevalansını belirlemeye gerek duyulmuştur. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada, oral örneklerden izole edilip sadece fotipik yöntemlerle C.albicans olarak tanımlanan ve 2003 yılına kadar stok koleksiyonunda tutulan 81 maya suşu moleküler yöntemlerle yeniden incelenmiştir. Bulgular: Polimeraz zincir reaksiyonu ve restriksiyon endonükleaz reaksiyonları ile yapılan genotipik incelemede sağlıklı bireylerden izole edilen 45 C.albicans suşun 4’ü (%8,8) C.dubliniensis, ancak CİPS’li hastalardan izole edilen 36 suşun tamamının C.albicans olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Bu retrospektif araştırmanın sonucunda ağızdan izole edilmiş 81 maya suşu arasında C.dubliniensis prevelansının % 4.9 olduğu, ancak C-İPS patogenezinde etkin olmadığı anlaşılmıştır.

Objectives:Candida-related denture stomatitis (C-RDS), is the most frequent form of oral candidiasis, being detected in approximately 50%-65% of denture-wearing patients. Candida albicans has been shown to be the principal species responsible for inflammatory pathology. Candida dubliniensis, first described in Dublin in 1995, was found to be very similar to C. albicans in terms of phenotypic features and the type of lesion it causes. It was necessary to determine the historical prevalence of C.dubliniensis due to the possibility that the strains identified as C.albicans in the past years were C.dubliniensis. Materials and Methods: In this study, 81 yeast strains isolated from oral samples and identified as C.albicans only by photypic methods and kept in the stock collection until 2003 were re-examined by molecular methods. Results:In the genotypic examination performed by polymerase chain reaction and restriction endonuclease reactions, 4 (8.8%) of 45 C.albicans strains isolated from healthy individuals were found to be C.dubliniensis, but all 36 strains isolated from patients with C-RDS were C.albicans. Conclusions:As a result of this retrospective study, it was found that the prevalence of C.dubliniensis among 81 yeast strains isolated orally was 4.9%, but it was not effective in the pathogenesis of C-RDS.
Retrospective investigation of C.dubliniensis prevalence among stock C.albicans strains isolated from healthy individuals and patients with Candida-associated prosthetic stomatitis by molecular methods
Keywords: C.dubliniensis; C.albicans; Candidailişkili protez stomatiti; Candida related denture stomatitis