Millet Kütüphanesi Feyzullah Efendi bölümünde bulunan Fatih Sultan Mehmed’e ithaflı üç yazma eserin bezeme analizi - Yanık, Banu (My University, 2016)
MİLLET KÜTÜPHANESİ FEYZULLAH EFENDİ BÖLÜMÜNDE BULUNAN FATİH SULTAN MEHMED’E İTHAFLI ÜÇ YAZMA ESERİN BEZEME ANALİZİ “Millet Kütüphanesi Feyzullah Efendi Bölümünde Bulunan Fatih Sultan Mehmed’ e İthaflı Üç Yazma Eserin Bezeme Analizi” isimli bu Fatih Sultan Mehmed’in saltanat yıllarında bizzat padişaha sunulmuş, dönemin tezhip sanatının özelliklerini en iyi şekilde yansıttığını düşündüğümüz ve farklı konulardaki üç yazma eserin ( Feyzullah Efendi 1983, Feyzullah Efendi 1359 ve Feyzullah Efendi 1360) ciltleri ve tezhipleri esas alınarak hazırlanmıştır. Tezimizde; ilk olarak II. Mehmed’in hayatı ve kişiliği ile birlikte döneminin kültür ortamını oluşturan faktörler, tarih kaynaklarının araştırılması sonucu oluşturulmuştur. Bir sonraki aşamada dönemin kitap sanatları ve nakkaşhane sistemine değinilmiştir. Araştırmamızda esası teşkil eden katalog kısmı için; Millet Kütüphanesi Feyzullah Efendi bölümü arşivinden belirlediğimiz eserlerin yüksek çözünürlü makine ile fotoğrafları çekilmiştir. İncelenen eserlerin helezon sistemleri, kanaviçeleri bitkisel ve hayvansal çıkışlı oluşlarına göre paftalara ayrılarak analizleri elle çizilip ardından tablet kullanılarak düzeltmeler yapılmıştır. Bu işlem ardından yazma eserlerin bulunduğu yer, tarihi, müellifi, fiziki özelliklerini anlatan künye sayfaları cilt, zahriye, unvan sayfalarının anlatımlarına yer verilmiştir. Bütün bu çalışma esnasında II. Mehmed devri tezhip sanatı hakkında elde edilen bilgiler bir araya getirilerek dönemin tezhip sanatının üslûp özelliklerini ortaya koyan sonuç kısmı madde ve örneklerle tamamlanmıştır.

THE DECORATION ANALYSIS OF THREE MANUSCRIPT WHICH ARE DEDICATED TO FATİH SULTAN MEHMED AND LOCATED IN MİLLET KÜTÜPHANESİ FEYZULLAH EFENDİ DEPARTMENT This post graduation thesis which named” the decoration analysis of three manusciıpt which are dedicated to Fatih Sultan Mehmed and located in Millet Kütüphanesi Feyzullah Efendi department”;directly presented to Sultan in Fatih Sultan Mehmeds’ reign and reflects all specialities of the art of illuminated manuscript in best way. Also prepared based on three of Manuscripts which have different temas (Feyzullah Efendi 1983, Feyzullah Efendi 1359 ve Feyzullah Efendi 1360) In our thesis the factors which form the culture condition of period with II. Mehmeds’ life and personality, have been created by searching the historical sources. In the next stage, it have been mentioned about art of books and systmem of Vignette Workshop. v The photos were taken by high defination machine for the arts which were determined from Milliyet Kütüphanesi Feyzullah Efendi department archive for the catalogue which is the most important part of our research. Inspected arts’Helical systems and canvases sperated if they were herbal or zoological and also after drawing the analysis corrections were done by useing tablet. After performing this proses, the place of Manuscript the date, the author, the summary pages which desciribes physical speciliates, binding, inner side of binding page, title page have been mantioned. During this study, the result part which shows the wording style speciliates of the period has been completed with items and examples by collecting the art of illuminated manuscript of the II. Mehmeds’ period.
Keywords: Sanat; Tarih; Türkiye