Minimal invaziv pektus ekskavatum onarımı yapılan hastalarda internal mammarian arterlerdeki kan akımının preoperatif ve postoperatif radyolojik değerlendirilmesi - Özalper, Mehmet Hakan (My University, 2012)
Pektus Ekskavatum göğüs duvarı deformitesi olan hastalarda deformitenin onarımına yönelik son yıllarda “Minimal İnvaziv Pektus Ekskavatum Onarımı (MIRPE)” yapılmakta ve çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu yöntemde çelik-nikel bir pektus barı torakoskopik olarak sternumun altına yerleştirilmekte, yerleştirilen bar sternumu kaldırarak istenen pozisyonda tutmaktadır. İnternal Mammarian Arterler, sternumun postero-lateral yüzeyinde seyretmektedir ve MIRPE yapılan hastalarda takılan barın internal mammarian arterlere bası yaparak kan akımını engelleme ihtimali vardır. Bu çalışma; MIRPE yapılan hastalarda, operasyonun, internal mammarian arterlerdeki kan akımına etkisini araştırmak için yapıldı. Pektus ekskavatum deformitesi nedeniyle Ekim 2011-Mayıs 2012 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalına müracaat eden ve MIRPE yapılan 16 yaşından büyük 34 hasta çalışmaya dahil edildi. Daha önce deformitenin onarılmasına yönelik cerrahi operasyon geçirenler çalışma dışında tutuldu. Hastaların internal mammarian arterlerdeki kan akımının preoperatif durumunun tespiti için, Toraks Bilgisayarlı Tomografi-Anjiografi çektirildi. Anjiografide patoloji tespit edilmeyen hastalara MIRPE operasyonu yapıldı, postoperatif 10. günde, kontrol Toraks Bilgisayarlı Tomografi-Anjiografi çektirildi. Pre ve postoperatif anjiografiler karşılaştırılarak, kullanılan barların internal mammarian arterlerdeki kan akımına etkisi tespit edildi. Operasyon sonrası, kan akımı; etkilenmemiş, azalmış ve engellenmiş olarak sınıflandırıldı. Ortalama yaşı 20,67±4,21 (16-30) olan olgulardan 31’i erkek 3’ü kadındı. Operasyon sonrasında 19 hastada kan akımının etkilenmediği, 5’inde bilateral engellendiği, 7’sinde bir tarafın engellendiği, 2’sinde bir tarafın azaldığı, 1’inde bir tarafın azaldığı bir tarafın engellendiği tespit edildi. Kan akımı etkilenmeyen ve etkilenen hastalar arasında; cinsiyet, yaş, deformite tipi, Haller indeksi ve takılan bar sayısı açısından anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). ANAHTAR SÖZCÜKLER: Pektus ekskavatum, göğüs duvarı deformitesi, minimal invaziv, internal mammarian arter, anjiografi

In recent years, Minimally invasive repair of pectus excavatum (MIRPE) is being performed for the repair of deformity in patients with pectus excavatum (PE) with very successful results. In this method, a stainless steel pectus plate is placed behind the sternum with the guidence of thoracoscopy and this plate keeps the sternum in the desired position by lifting it. Internal mammary artery lies in the postero-lateral surface of the sternum bilaterally and these pectus plates are likely to block the blood flow in patients who had MIRPE. This study was aimed to investigate the effect of the operation on the internal mammary artery blood flow in patients who had MIRPE. Thirty four patients older than 16 years of age who had admitted to the Marmara University Hospital Thoracic Surgery Department for surgical repair of pectus excavatum between October 2011 and May 2012 were included in this study. The patients who had open surgery for pectus excavatum were excluded. Computed tomography-angiography (CTA) of the thorax was performed in all patients for the detection of internal mammary artery blood flow preoperatively. All patients were operated with MIRPE. The control CTA of the thorax was performed on the postoperative 10th day. The effect of pectus plates on the internal mammary artery blood flow was detected, comparing pre and postoperative angiographies. After the operation, blood flow was classified as, unaffected, reduced, and blocked. Mean age of the patients was 20.67±4.21 (16-30) and 31 of them were males while 3 of were females. We found that, blood flow after the operation was not affected in 19 patients, bilaterally blocked in 5 patients, unilaterally blocked in 7 patients, unilaterally reduced in 2 patients. In one patient blood flow was reduced in one side, blocked in the other side. There was no significant difference between the group of patients with affected blood flow and the group with no effect on the blood flow, regarding the sex, age, type of deformity, Haller index and number of pectus plates (p>0,05). KEY WORDS: Pectus excavatum, chest wall deformity, minimally invasive, internal mammary artery, angiograph
Keywords: Göğüs Cerrahisi; Göğüs Hastalıkları