Şarj edilebilir pillerde kullanılan PVDF-HFP esaslı jel polimer elektrolitlerin hazırlanması ve karakterizasyonu - Zeytuni, Eda (My University, 2014)
Şarj Edilebilir Pillerde Kullanılan PVdF-HFP Esaslı Jel Polimer Elektrolitlerin Hazırlanması ve Karakterizasyonu Enerji sektöründeki hızlı gelişmeler sonucu, yüksek enerjinin depolanabileceği sarj edilebilir lityum polimer piller önem kazanmıştır. Bu çalışmada, UV ışınları ve termal yollarla sertleşebilen polimer elektrolit membranlar sentezlenmiştir. Termal yollarla sertleşebilen polimer membranlarda istenen gözenekli yapının oluşması ile bu filmlerin fiziksel ve elektrokimyasal sonuçları incelenmiştir. Salt-leaching yöntemi kullanılarak polivinilidenflorit (PVdF) ve polivinilidendiflorit hekzafloropropilen (PVdF-HFP) ile oluşturulan filmlerden NaHCO3 veya Ceridust 9615 A çıkarılarak gözenekli yapı sağlanmıştır. Gözenekli yapının oluşup oluşmadığı SEM analizi ile kontrol edilmiştir. LİCF3SO3 ve LiBF4 tuzlarının etilen karbonat (EC), dimetil karbonat (DMC), ve propilen karbonat (PC) kullanılarak farklı formülasyonlarda 0.1 M’lık elektrolit çözeltileri hazırlanmıştır. Katod aktif maddesi olarak lityum kobalt oksit (LiCoO2) ve anot materyali olarak Li folyo kullanılmıştır. Elektrolit çözeltisi hazırlama ve elektrokimyasal ölçümlerin hepsi argon kabin (glove box) içinde yapılmıştır. Li / polimer elektrolit / LiCoO2 pil düzeneği uygun bir elektrokimyasal hücre sistemi ile kronokulometrik (CC), kronopotansiyometrik (CP), dönüşümlü voltametri (CV), doğrusal taramalı voltametri (LSV) ve elektrokimyasal impedans spektroskobisi (EIS) yöntemleri incelenerek tartışıldı. Elde edilen sonuçlara göre oluşturulan mikro gözenekli jel polimer elektrolitlerin, sarj edilebilir lityum polimer pillerde kullanılabileceği görülmüştür. Mart 2014Eda ZEYTUNİ

Preparation and Characterization of PVdF-HFP Based Gel Polymer Electrolytes for Secondary Batteries As a result of rapid developments in energy sector, high energy obtainable rechargeable lityum polymer batteries have become vital. In this study, Electrolyte membranes hardened by thermal ways and UV rays are being synthesised. With formation of porous structure in polymer membranes which can be hardened by thermal ways, physical and electrochemical results are reviewed. By removal of NaHCO3 or Ceridust 9615 from the films that are created by using salt-leaching method on PVdF and PVdF-HFP, porous structure has been provided. Porous structures are checked with SEM analysis. With different formulations of LiCF3SO3, LiBF4 salts ethylene carbonate, dimethyl carbonate and propylene carbonate, 0.1M electrolyte solutions have been prepared. For cathode active matter, LiCoO2; and as anode material Li folio have been used. All the electrochemical calculations and electrolyte solution preparing processes have been conducted in the argon chamber (glove box). Li/ Polymer electrolyte/ LiCoO2 battery assemble have been discussed with reviewing a suitable electrochemical cellular system with chronocoulometry (CC), chroonopotansiyometry (CP), alternately voltametry(CV), linear scanning voltametry and electrochemical impedance spectroscopy. Obtained results show that, microporous gel polymer electrolytes can be used with lithium polymer batteries. March 2014Eda ZEYTUNİ
Keywords: Kimya; Piller; Polimerizasyon; Şarjlı Piller