TRT Genel Müdürleri dönemlerinde modernleşme ve hegemonya bağlamında tarih dizilerinin dönüşümü - Okumuş, Muhammed Sami (My University, 2020)
Türk televizyon tarihinde, popüler dizi üretimine dair değişimlerin devlet kanalı olan TRT’nin tutumu, projeleri üretenler, seyircilerin beklentileri ve gündelik yaşamın getirdiği hassasiyetler ve siyasi gündem etrafında cereyan eden dinamikler bakımından ele alınması önem arz etmektedir.Bu çalışmada, TRT’nin kuruluşundan bu yana ele alınan çalışmaların, Türk televizyonlarında 1974’ten günümüze uzanan dizi film yayıncılığının popüler ve kültürel bir metin olarak üretildiği dönemlerdeki tarihsel ve politik yeri, değişen değerler, ihtiyaçlar ve beklentiler bağlamında değerlendirilmiştir.Bu amaçla TRT’nin 1974’ten bu yana, kendine özgü yapım koşulları ve siyasi atmosfer içinde ele aldığı dizi yapımları arasında hangi türlerde ve başlıklarda projelere imza attığını, izleyicilerin de dünden bugüne televizyondan beklentilerini anlama adına yeniden gözden geçirmek bu manada anlamlıdır. Ele alınan dizi projeleri içindeki tarih dizilerinde zaman, iktidar, kültür, din, ve ideoloji gibi bazı göstergelere daha yakından bakarak, bu popüler alanın (diziler) geçmişten günümüze içindeki değişimleri ve farklılıkları görmek mümkündür.

In Turkish television history, popular series production has changed based on the governing climate of the state channel - TRT, and it is important to address these projects within the framework of audience expectations and the sensitivities and dynamics of daily life.This study evaluates the historical and political position of broadcasting historical TV series on TRT dating from 1974 to the time when they started to be produced as popular cultural texts in the context of changing values ​​and needs from past (since the establishment of TRT) to present.TRT series productions has approached this issue in several unique production stages since 1974. Reviewing the types and titles of the projects and the viewers’ expectations from television from past to present provides a valuable insight into history, time, power, religious, cultural and ideological indicators, and also into changes and differences of this popular area (series) in the narrative dimension.
Keywords: Hegemony; Hegemonya; Modernization; Modernleşme; Motion pictures and television; Sinema ve televizyon; Television Broadcasting; Television broadcasting of films; Television serials, Turkish; Televizyon dizileri, Türk; Televizyon film yayıncılığı; Televizyon Yayıncılığı; TRT; TRT Directors; TRT Dizileri; TRT Historical TV Series; TRT Müdürleri; TRT Tarih Dizileri Turkish TV Series; TRT TV Series; Türk Dizileri