Basamak teorilerine göre ilk yetişkinlik döneminde (21-30yaş) dini gelişim ve eğitim - Acar, Rüştü (My University, 2008)
BASAMAK TEORİLERİNE GÖRE İLK YETİŞKİNLİK DÖNEMİNDE (21–30 YAŞ) DİNİ GELİŞİM VE EĞİTİM Din eğitiminin önemli konu başlıklarından birisinin inanç gelişimi olgusu olduğunu söyleyebiliriz. Bu çalışmada basamak teorilerine göre ilk yetişkinlik döneminde (21–30 yaş) dini gelişim ve eğitim alınmıştır. İnanç gelişiminde en önemli modellerden birisi olan James W. Fowler’ın İnanç Gelişimi Basamakları Teorisi örnek olarak incelenmiş ve teoriye ait pratik bir mülakat çalışması yapılmıştır. Gelişimsel psikolojinin verileri ve araştırmamızda elde edilen bulgular nispetinde inanç gelişimi olgusu ele alınmış ve 21- 30 yaş arası yetişkin bireyin inancının geçirdiği değişimler incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı, 21–30 yaş grubundaki yetişkinlerin inanç gelişim düzeylerini tespit edebilmek amacıyla, inanç gelişimi mülakat soruları ve değerlendirme çizelgesi kullanılarak din eğitimi bilimi disiplinine inanç gelişimi ve eğitimi açısından katkıda bulunmaktır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmanın kavramsal ve kuramsal çerçevesi ilgili değerlendirmelerin yapılmıştır. Gelişim kavramı ve başlıca gelişim teorileri, James Fowler ve inanç gelişim teorisi ve kavramlar bu bölümde ele alınmıştır. İkinci bölümde yöntem ve teknik üzerinde durulmuştur. Problem, önemi, yöntem, örneklem, mülakatların uygulanması ve verilerin toplanmasıyla ilgili açıklamalarda bulunulmuştur. Son bölümde ise pratik olarak yapılan araştırmamıza dair bulgular ve değerlendirmeler sunulmuştur.

RELIGIOUS DEVELOPMENT AND EDUCATION AT PRİMARY ADULTHOOD (between 21-30 ages) ACCORDING TO STAGES THEORIES We can say that the concept of faith development is perceived as one of the most important headlines in religious education. This research aims to explain religion development and education at primary adulthood ( between 21-30 years ) according to the Stages Theories. James W. Fowler’s Stages theory of faith development which is seen as one of the most significant models of faith development was analysed as an example. And in addition to that, a number of faith theory based interwievs study was done to clarify the theory. In the light of data of developmental psychology and the data we gathered from our research, the concept of faith development and the changes that adult individual undergoes between the age 21-30 were analysed. The aim of this research is to record the level of faith development in adults between age 21-30 years old. By using the faith development interwiev questions and evaluation scale, it is aimed to contribute to the discipline of religious education in terms of faith development and education. This research is consisting of three chapters. In the first chapter; evaluations about the conceptual and academical frame of the research were done. The concept of development, chief development theories, James Fowler and theory of faith development and concepts were analysed in this chapter. In the second chapter; the main statement was concentrated on method and the practice. Problem, its importance, sample, method, application of the interwievs and the methods the were used to gather data were clearly explained. In the third and the last chapter; evaluations and findings that we reached in our researh were practically presented.
Keywords: Basamak Teorileri; Din_Öğrenim ve Öğretim; Dini Eğitim; Dini Gelişim; İnanç Gelişimi; Yetişkin Din Eğitimi