Türkiye- Uluslararası Para Fonu (IMF) ilişkileri ve 1980 sonrası Türkiye’ de uygulanan istikrar politikaları - Şahin, Taylan (My University, 2002)
Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler gerek yapısal gerekse sistemlerinden kaynaklanan nedenlerden dolayı sık sık ekonomik krizlerle karşı karşıya kalmakta ve kurtuluş yolu olarak istikrar programları uygulamaktadırlar.İşte bu gruba dahil ülkelerin hemen hemen hepsinde ekonomik kriz ve istikrar deyince akla ilk olarak Uluslararası Para Fonu ( International Monetary Fund - IMF ) gelmektedir. Bu genelleme ülkemiz için de geçerlidir.Gerçekten de IMF ' nin kuruluşundan sadece iki yıl sonra Fon ' a üye olan Türkiye sürekli IMF ile temas halinde olmuş ve IMF imkanlarından en fazla yararlanan ülkeler sıralamasında en üstlerde yer almıştır. Türkiye - IMF İlişkileri başlığıyla ele aldığımız çalışmamızı sistematik bir bütün halinde sunabilmek için öncelikle , Bretton Woods ve sonrasında gelişmelerin ardından, IMF ' nin kuruluşu ve başlıca işlevlerini ele almaya çalıştık. Son olarak da Türkiye'nin uluslararası sistem içindeki durumu ,ekonomi politikasının biçimlenme süreci ve 1980 sonrası ekonomideki istikrar arayışları ve buna bağlı olarak uygulamaya konulan IMF destekli istikrar programları analiz edilmiştir. Çalışmamızda vardığımız sonuç ise , IMF gibi uluslar arası parasal sorunlara eğilen ve aciliyet halinde piyasalara para pompalayan bir kurumun varlığının kaçınılmaz olduğudur. Türkiye , yapısal ve siyasi alandaki sorunlarına kalıcı çözümler getiremediği taktirde ekonomik krizler zaman zaman nüksedecektir.Bunun sonucu olarak , Türkiye her ekonomik kriz sonrasında dış kaynak bulabilmek için IMF ile yeniden bir Stand By düzenlemesine gitmek zorunda kalacaktır.
Keywords: Imf; Istikrar Politikaları-Türkiye; Uluslararası Para Fonu