Bireylerin Suriyeli sığınmacılara yönelik tutumları ve dindarlık ilişkisi üzerine nicel bir araştırma - Çiftçi, Havva (My University, 2022)
Türkiye’ye gerçekleştirilen yoğun kitlesel Suriyeli göçü sonrası, göçmenlerin yerel halk ile teması üzerine çokça araştırma yapılmıştır. Çalışmaların kahir ekseriyeti yerel halkın Suriyelilere yönelik tutumuna odaklanmaktadır. Bu çalışmada ise bireylerin Suriyelilere yönelik tutumları ile dindarlık düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bununla birlikte ana değişkenlerin cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, ekonomik durum, meslek, yaşanılan coğrafi bölge gibi sosyo-demografik değişkenler ve bireylerin hissettikleri dindarlık düzeyi, yaşadıkları bölgede Suriyeli sığınmacı olup olmadığı ve yakın ilişki kurulan Suriyeli sığınmacının olup olmadığı gibi durumlarla ilişkisi araştırılmıştır. Araştırma 2022 Mart ayında gerçekleştirilmiş olup örneklem grubunu Türkiye’de yaşayan 18-60 yaş arası 485 kadın, 202 erkek toplam 687 katılımcı oluşturmuştur. Anket tekniğinin kullanıldığı araştırma formunda Kişisel Bilgi Formu, Yerel Halkın Suriyelilere Yönelik Tutum Ölçeği ve Dindarlık Ölçeği yer almıştır. Araştırmada değişkenler arası ilişkiler incelenmiş ve “Suriyelilere yönelik olumsuz tutum ile dindarlık arasında bir ilişki var mıdır?” temel sorusunun cevabı aranmıştır. Bulgulara göre Suriyelilere yönelik olumsuz tutum ile dindarlık arasında negatif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Araştırmanın sosyo-demografik değişkenleri ile temel değişkenler arasında da anlamlı ilişkiler tespit edilmiş olup bulgular detaylı bir şekilde ele alınmış ve yorumlanmıştır.

After the taking place of the intensive massive migraton to Turkey, greatly research has been done on the relationship of the immigrants with the native people. Vast majority of the studies are focusing on the attitude of the native people towards Syrians. In this study, the relationship between individuals’ attitudes towards Syrians and their level of religiosity was analyzed. In addition to this, the relationship between the main variables and socio-demographic variables such as gender, age, marital status, educational status, economic status, lifework, geographical region and the level of religiosity which individuals feel, whether there are Syrian refugees in the region they live in and whether there are Syrian refugees with whom they are closely related has been researched. The research was carried out in March 2022 and the sample group consisted of 687 participants, 485 women and 202 men, between the ages of 18-60 living in Turkey. In the suvery form in which the questionnaire technique was used, Personal Information Form, Local People’s Attitudes towards Syrians Scale and Religiosity Scale were tooken part. In the study, the relations between the variables were examined and the answer of the basic question of “Is there a relationship between negative attitude towards Syrians and religiosity?” has been sought. According to the findings, a statistically significant negative relationship was found between negative attitudes towards Syrians and religiosity. Significant relationships were also determined between the socio-demographic variables of the study and the main variables, and the findings were discussed and interpreted in detail.
Keywords: Attitude and Religiosity; Psikoloji ve din; Psychology and religion; Suriyeli Sığınmacılar; Tutum ve Dindarlık Syrian Refugess