Gayrimenkul sektöründe marka imajı ve konut satın alma üzerinde etkisi - Erkan, Fehim Mert (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı, konut sektöründe marka imajının tüketicilerin konut satın alma niyeti üzerindeki etkisini incelemektir. Çalışma kapsamında ayrıca katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim düzeyi gibi demografik özelliklerine göre marka imajı ve konut satın alma niyeti algılarında anlamlı farklılık olup olmadığı da analiz edilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modeli çerçevesinde gerçekleştirilmiş, veriler nicel yöntemle toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul İli’nde ikamet eden farklı demografik özelliklere sahip 393 kişi oluşturmaktadır. Veriler, üç bölümden oluşan bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Anketin birinci bölümünde demografik bilgiler, ikinci bölümünde marka imajına ilişkin ifadeler, üçüncü bölümünde ise konut satın alma niyetine yönelik ifadeler yer almıştır. Verilerin analizinde SPSS 25.0 paket kullanılmış; betimleyici istatistiklerin yanı sıra t-testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve basit doğrusal regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, marka imajı ile konut satın alma niyeti arasında pozitif ve yüksek düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir (r = ,776; p < .001). Regresyon analizi sonucunda marka imajının konut satın alma niyetinin %60,3’ünü açıkladığı belirlenmiştir (R² = ,603). Cinsiyet, yaş ve eğitim durumuna göre marka imajı ve satın alma niyeti algılarında anlamlı bir fark bulunmazken; sadece medeni duruma göre marka imajı algısında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Sonuç olarak, konut sektöründe güçlü bir marka imajının tüketicilerin satın alma niyetini önemli düzeyde etkilediği görülmektedir. Bu doğrultuda, sektörde faaliyet gösteren firmaların pazarlama ve iletişim stratejilerinde marka imajını güçlendirmeye yönelik çalışmalara ağırlık vermeleri önerilmektedir.

The aim of this study is to examine the effect of brand image on consumers’ intention to purchase housing in the real estate sector. The study also analyzes whether there are significant differences in brand image and housing purchase intention perceptions based on demographic variables such as gender, age, marital status, and educational level. The research was conducted within the framework of the relational screening model, and the data were collected using quantitative methods. The sample of the study consists of 393 individuals from across Istanbul with varying demographic characteristics. Data were collected through a questionnaire consisting of three parts. The first part included demographic information, the second part included statements related to brand image, and the third part included statements related to the intention to purchase housing. The data were analyzed using the SPSS 25.0 statistical software package. In addition to descriptive statistics, t-tests, ANOVA, Pearson correlation, and simple linear regression analyses were applied. According to the findings, a positive and highly significant relationship was found between brand image and housing purchase intention (r = .776; p < .001). Regression analysis revealed that brand image explains 60.3% of the variance in housing purchase intention (R² = .603). While no significant differences were found in brand image and purchase intention based on gender, age, and education level, a significant difference was identified only with respect to marital status. As a result, it is observed that a strong brand image significantly influences consumers’ intention to purchase housing in the real estate sector. In this context, it is recommended that companies operating in the sector should focus on strategies to strengthen their brand image in their marketing and communication efforts.
The effect of brand image on housing purchase in the real estate sector
Keywords: Brand Image; Consumer Behavior; Değerleme; Gayrimenkul mülkiyeti; House selling --Turkey; Konut satışı; Konut Sektörü; Marka İmajı; Marketing; Pazarlama; Purchase Intention; Real Estate Sector; Real property; Satın Alma Niyeti; Turkey; Tüketici Davranışı; Türkiye; Valuation